1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulkuri etsii yösijaa Lapissa

Ranskalaisen Alain Bezardin matka alkoi 32 vuotta sitten. Mies on kulkenut 69:ssä maassa rahatta ja reppu selässään, yleensä kävellen. Nyt Bezard kävelee Helsingistä Lapin halki Nordkappiin. Torstaina tämä elämäntapamatkalainen oli Kolarissa.

Nordkapp
Alain Bezardin kuva-albumi

- Olen vaikuttunut Keski-Suomesta, mutta Kolarin jälkeen alkaa matkan mielenkiintoisin osuus. Lappilaiset ovat muita suomalaisia rennompia, eivät stressaa turhasta ja tervehtivät aina kylillä vastaan tullessaan, Bezard kertoo.

Vieraanvaraiset ihmiset ovatkin reissumiehen paras turva. Bezard ei ole Suomessa kävellessään joutunut vielä taivasalle, mikäli niin kuitenkin kävisi, hän jatkaisi vain matkaansa.

- Minulla on repussa myös makuupussi ja peitto hätätilanteiden varalle.

Nyt Bezardilla on edessään pitkiä taipaleita, Lapissa kun asutusta ei ole samalla tavalla kuin etelämmässä.

- Pyydänkin nyt yhteydenottoja ystävällisiltä pohjoisen ihmisiltä.

Bezardilla on myös kaupallisia sponsoreita, joilta hän saa joskus yösijan ja toisinaan vaikkapa tarvitsemansa uudet kengät. Sponsoreina on muun muassa hotelleja ja kauppoja.

"Hain elämältä muuta kuin työtä"

- En osaa nähdä itseäni työssä, jossa käyn vain maksaakseni laskuja, Alain Bezard kertoo ”kunnon kansalaisilta” hieman anteeksi pyydellen.

- Kuuntelin ystäviäni, joiden päivä kulkee töistä, baarin kautta kotiin ja taas töihin. Ymmärsin, että haluan elämältäni jotain muuta.

Niinpä Bezard päätti tutustua ihmeelliseen planeettaan nimeltä maa. Hän on on käynyt 69 maassa ja matkustellut muun muassa Kiinassa, Egyptissä ja Jordaniassa.

- Erilaiset kulttuurit viehättävät, mutta kaikista tärkein innoitus ovat reitillä tavatut ihmiset, Bezard sanoo.

Alain Bezardin piti täyskäännöksen tehdäkseen pystyä unohtamaan menneisyytensä ja osittain perheensä. Tämän päätöksen jälkeen hän on miettinyt vain sitä, minne nokka näyttää.

Kolme kuukautta Suomea ja Norjaa

Matka Nordkappiin kestää miehen arvion mukaan jalkapatikassa vielä noin kuukauden. Kävelyreissu jatkuu perjantaiaamuna kahdeksalta Kolarista Muonioon, sieltä Enontekiölle ja Kautokeinoon, Karasjoelle ja Nordkappiin.

Reittinsä varrella Helsingistä Kolariin mies on yöpynyt suomalaisten kodeissa ja auttanut tilaisuuden tullessa talon väkeä erilaisissa askareissa.

- Muutama päivä sitten puhdistin majapaikkani katon lumesta. Sen lisäksi olen hoitanut lehmiä ja hevosia.

Kirja-haaveita reissuelämästä

Matkamiehen elämä ei ole luksusta, mutta Alain Bezard osaa olla vähään tyytyväinen. Kuppi kahvia ja lämmin levähdyspaikka riittävät kasaamaan akkuja seuraavalle etapille. 32 reissuvuoteen mahtuu paljon tarinoita.

- Olen ajatellut kokoavani ne kirjaksi, jos vain löydän henkilön tekemään sen.

- Varmasti löydänkin, tapaanhan matkani varrella koko ajan uusia ihmisiä. Nämä ihmiset ovat minun oikeaa perhettäni.

Alain Bezard ottaa mielellään vastaan tarjouksia yösijasta. Hänelle voi soittaa numeroon 046-6113866. Bezard puhuu ranskan lisäksi englantia.

Alainin matkaa voi seurata myös osoitteessa helsinkinordkapp.blogspot.com

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi