Akateemikko Leena Peltonen-Palotie kuollut

Tieteen akateemikko Leena Peltonen-Palotie on kuollut. Syöpää sairastanut Palotie menehtyi Helsingissä 57-vuotiaana. Professori Peltonen-Palotie nimitettiin viime lokakuussa tieteen akateemikoksi. Arvonimi voi olla vain 12 suomalaisella yhtäaikaisesti.

Kotimaa
Leena Peltonen-Palotie
Akateemikko, geenitutkija Leena Peltonen-Palotie on kuollut. Hän menehtyi syöpään 57-vuotiaana Helsingissä.

Helsinkiläissyntyinen Peltonen-Palotie oli yksi maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi.

Leena Peltonen-Palotielle myönnettiin useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja. Maanantaina hän sai oman postimerkkinsä naistenpäivän kunniaksi.

Peltonen-Palotien poismenosta kertoi torstaina Suomen Akatemia. Sen pääjohtaja Markku Mattila luonnehtii, että tiedenaisen jättämää aukkoa Suomen tiedeyhteisöön on mahdotonta täyttää. Viestintäjohtaja Maj-Lis Tannerin mukaan Peltonen-Palotie oli aktiivinen ja puhui laadukkaan suomalaisen tutkimuksen puolesta loppuun asti.

Peltonen-Palotien juuret ovat Oulussa, jossa hän valmistui ylioppilaaksi ja opiskeli lääketiedettä. Helsingin yliopisto toteaa menettäneensä yhden lahjakkaimmista ja valovoimaisimmista tutkijoistaan, joka osaltaan nosti suomalaista genetiikkaa huipputasolle.

Leena Palotie - Miten minusta tuli minä -ohjelma syyskuulta 2009 uusitaan YLE Puheessa torstaina kello 19.03, perjantaina kello 1.02 sekä ensi sunnuntaina 14.3. kello 8.05. Ohjelma lähetetään myös Radio Suomessa sunnuntaina 14.3. kello 13.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus