1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kasvit taistelevat yhdessä tuholaisia vastaan

Kasvit tekevät usein yhteistyötä taistellessaan tuholaisia vastaan. Suomalaistutkimuksen mukaan monet kasvit näyttävät voivan käyttää samassa eliöyhteisössä kasvavan naapurikasvin tuottamia kemiallisia yhdisteitä hyväksi puolustautuessaan omia tuholaisiaan vastaan.

luonto

Itä-Suomen ja Turun yliopistojen sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi raudus- ja hieskoivut ottavat lehtiensä pinnoille suopursun ilmaan päästämiä puolihaihtuvia yhdisteitä. Näitä yhdisteitä koivut käyttävät tunturimittarin toukkia ja lehtikärsäkkäitä vastaan, sillä ne karttavat suopursun hajua.

Jo aiemmin on tiedetty suopursun hajuyhdisteiden karkottavan puutiaisia ja hyttysiä. Suopursua on käytetty perinteisesti myös koiperhosia vastaan villavaatteiden ja turkisten säilytyksessä.

Tuholaistorjunnan lisäksi kasvit hyödyntävät haihtuvia yhdisteitä ympäristötekijöiden muutoksia vastaan ja pölyttäjien houkuttelijoina.

Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja tiettyjen kasvien naapureita suojaavasta vaikutuksesta, mutta tarjoavat uuden selityksen sen toimintatavalle. Oleellista on, ettei suojautuminen vaadi kasvin omien voimavarojen, eli ravinteiden ja energian käyttämistä puolustusyhdisteiden tuottamiseen, vaan puolihaihtuvat yhdisteet tarttuvat ja vapautuvat lehtipinnoista itsestään.

Tutkimustulosten perusteella kasvillisuuden monimuotoisuudella on suuri merkitys metsäpuiden suojautumiselle hyönteistuholaisia vastaan. Tutkimuksen tuloksia voi hyödyntää tuholaistorjunnassa luomutuotannossa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi