1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HBL: SAK:n viestintäjohtaja oli Stasin vakooja

Hufvudstadsbladetin käsiinsä saamien asiakirjojen mukaan SAK:n viestintäjohtaja Riitta Juntunen on ollut Stasin vakooja. HBL:n mukaan Juntunen toimitti useita raportteja Stasille vuosina 1979 - 1985. Juntusen mukaan Supo on todennut, ettei aihetta jatkotutkimukseen ole.

Kotimaan uutiset
Hufvudstadsbladetin etusivu
Jyrki Lyytikkä / YLE

HBL:n mukaan Juntunen hankki Stasille yhteensä seitsemän kansiota, joissa oli 940 sivua. Hän sai tiedoista korvauksen, joka oli 70 000 silloista Saksan markkaa.

Juntunen toimi vakoojana salanimellä Kati. HBL on haastatellut viime marraskuussa DDR:n tulkkina toiminutta Petra Sauerzapf-Poseria. Hän kertoi löytäneensä itseään koskevista Stasi-asiakirjoista yksityisiä tietoja, jotka oli paljastanut hänen silloinen ystävänsä Riitta Juntunen.

Kun Stasin arkisto aukesi, selvisi, että Juntunen oli Stasin ilmiantaja salanimellä Kati. Hän oli vakoillut ystäviään monta vuotta. HBL:n mukaan Juntunen on kieltänyt, että hän olisi ollut Stasin ilmiantaja. Hän on kuitenkin myöntänyt tavanneensa henkilöitä, joiden voisi arvella työskentelevän Stasille.

HBL kertoo saaneensa käsiinsä raportteja, jotka paljastavat Juntusen olleen ahkera vakooja. Materiaalista löytyy sopimus, jonka mukaan hän on työskennellyt vapaaehtoisesti Stasille ja lupaa, ettei koskaan paljasta salaisia tietojaan kolmansille osapuolille.

Juntunen ei suostu vastaamaan asiaa koskeviin kysymyksiin. Hän kertoo lähettämässään sähköpostissa Suojelupoliisin todenneen, ettei aihetta asian jatkotutkimuksiin ole. Suojelupoliisi teki päätöksensä samoihin aikoihin, kun asiat nousivat julkisuuteen ensi kerran noin kahdeksan vuotta sitten, Juntunen kertoo.

Juntunen korostaa, että näillä 30 vuoden takaisilla asioilla ei ole mitään tekemistä hänen nykyisen työnantajansa SAK:n kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi