1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kari Mäkinen on uusi arkkipiispa

Turun piispa Kari Mäkinen on valittu niukalla äänten enemmistöllä luterilaisen kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi. Kari Mäkinen voitti vain 11 äänen erolla arkkipiispanvaalin. Äänestyksessä Mäkinen sai 593 ääntä. Vastaehdokas Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sai 582 ääntä.

Kuva: YLE / Dmitri Volgin

Vaalitulos herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Seuraava arkkipiispa Kari Mäkinen uskoo vaalin aikana käydyn keskustelun vahvistaneen kansankirkkoa.

- Toivon, että keskustelu jatkuu edelleen. Oleellisinta ei ole oikeassa oleminen. Tässä on pidetty hienolla tavalla kirkon ovia auki. On syytä yhdessä pitää huolta siitä, että kirkot ovet eivät jatkossakaan sulkeudu, sanoo Kari Mäkinen.

Niukasti arkkipiispanvaalin hävinnyt Miikka Ruokanen ei pelkää kirkon kahtiajakoa.

- En minä usko, että kirkko on hajoamassa kahtia. Minä peräänkuuluttaisin suvaitsevaisuutta kaikilta osapuolilta, myös niiltä, jotka ajavat liberaalimpia uudistuksia kirkkoon. Heidän tulisi suvaita myös niin sanottuja vanhauskoisia tai niitä, joilla on perinteinen näkemys, sanoo Miikka Ruokanen.

Kari Mäkisen kannatus oli vahvinta pääkaupunkiseudulla, Turussa ja sen ympäristössä. Muu Suomi oli Ruokasen valinnan kannalla. Äänestäneitä oli 1175, joista noin 70 prosenttia on Turun seudulta. Ruokanen sai Turusta 107 ääntä ja Turun piispa Kari Mäkinen 163.

Kari Mäkinen uudistajan maineessa

Ehdokkaiden julkinen kuva on muodostunut erilaiseksi: Miikka Ruokasta on pidetty puhdasoppisena ja Kari Mäkistä liberaalina. Paljon huomiota on saanut Mäkisen ja Ruokasen erilainen suhtautuminen homoparien siunaamiseen. Turun piispa Kari Mäkinen kannattaa homoparien siunaamista.

- Kirkko on kulkenut koko historiansa ajan keskustellen eteenpäin, sanoo Kari Mäkinen.

Piispa Kari Mäkinen on vihitty papiksi vuonna 1979. Hän on toiminut työurallaan seurakuntapastorina Helsingissä, Porissa ja Ulvilassa. Ulvilan kirkkoherran virkaa Mäkinen hoiti vuosina 1994–2005. Turun arkkihiippakunnan piispaksi Mäkinen vihittiin vuonna 2006.

Piispa Kari Mäkinen on naimisissa sairaalapastori Eija Mäkisen kanssa ja heillä on neljä aikuista tytärtä.

Piispa Mäkisestä tulee järjestyksessä neljästoista arkkipiispa. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2010, kun nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle.