1. yle.fi
  2. Uutiset

Saukko moottorikelkan alle Vaasassa?

Rauhoitettu saukko joutui ilmeisesti moottorikelkan yliajamaksi Tuovilanjoen suulla Vaasan Eteläisellä kaupunginlahdella. Alue on Metsähallituksen hallinoimaa Natura 2000-aluetta.

saukko

Koiran ulkoiluttaja ilmoitti asiasta Pohjanmaan museolle, joka yhteistyössä ympäristöviranomaisten kanssa toimitti raadon Eviralle tarkastettavaksi. Nuoren urossaukon kuolinsyyksi varmistuivat vakavat ruhjeet ja murtumat. Eläin oli muutoin hyväkuntoinen ja terve. On todennäköistä, että vauriot olivat moottorikelkan aiheuttamia.

Natura-alueella moottorikelkkailu kielletty

Metsähallitus haluaa muistuttaa tapahtuneen valossa ihmisiä alueen rajoituksista. Saukko löytyi Natura-alueelta, jossa lääninhallitus on kieltänyt moottoriajoneuvoilla liikkumisen karttaan merkityllä jääalueella. Alueen polkuverkostoa ei myöskään ole tarkoitettu kelkkailuun. LisäksiMetsähallitus muistuttaa, että maa-alueilla kelkkailuun tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jälkien perusteella luvaton moottorikelkkailu on alueella valitettavan yleistä.

Saukko rauhoitettu vuoden ympäri

Saukko on kooltaan selvästi minkkiä suurempi näätäeläin. Se on riistaeläin,joka on rauhoitettu ympäri vuoden. Laji metsästettiin Suomesta lähes sukupuuton partaalle, kunnes se rauhoitettiin vuonna 1974. Nykyään saukon jäljet lumessa ovat tuttu näky koko Pohjanmaalla. Laji on runsastunut selvästi ja viime vuosina se on jatkanut levittäytymistään myös merialueille. Saukko käyttää ravinnokseen kalaa, äyriäisiä sekä pieneläimiä.

Lähteet: YLE/ Pohjanmaa

Lue seuraavaksi