Seilorit odottavat lakon loppua merimieskirkolla

Hiljentynyt satama on tuonut vipinää Turun merimieskirkkoon. Ahtaajien lakon loppumista odottavat merimiehet ja rahtarit ovat viihtyneet kirkolla, mutta ulkomaiset seilorit ovat kierrelleet myös kaupunkiin, ja tietenkin siihen kuuluisaan siltaan tutustumassa!

merimiehet
Rob Heÿman ja Denis Yakovenko pelasivat biljardia Satu Oldendorffin kannustaessa.
Rob Heÿman ja Denis Yakovenko pelasivat biljardia Satu Oldendorffin kannustaessa.YLE / Jouni Koutonen

Perjantaina iltapäivällä Turun merimieskirkossa Artukaisissa oli vielä seesteinen tunnelma, sillä lakosta huolimatta merimiehet pääsevät vaihtamaan vapaalle vasta viideltä iltapäivällä. Mutta illemmalla juttu lentää monella kielellä, sillä merimiehiä on Hollannista, Saksasta, Venäjältä, Ukrainasta, Romaniasta, Filippiineiltä...

Hollantilainen Rob Heÿman ja ukrainalainen Denis Yakovenko pelasivat biljardia, ja kertoivat, että laivalla kyllä työtä riittää, vaikka lakko onkin hommat seisauttanut.

- Laivalla ei ole koskaan toimetonta hetkeä! Aina on kuuraamista, öljyämistä ja erilaisia huoltotöitä, ja jos ei muuta keksi, löytyy aina vaikka paperien järjestelyä mappeihin. Mutta totta puhuakseni, kyllä tämä alkaa turhauttaa. Pari-kolme päivää satamassa vielä menee, mutta sitten alkaa tylsistyttää. Me merimiehet haluamme seilata, huudahtaa Rob.

Tällä hetkellä odotuskannalla on kolme alusta, osa niistä on ollut jumissa Turun ja Pansion satamissa jo viikon verran. Uutisia ahtaajalakon sovitteluyrityksistä seurataan tarkasti.

- Suoraan sanoen tämä lakko tuntuu idioottimaiselta, kun vertaa Suomen ja Hollannin palkkoja. Ja kuinka kalliiksi tämä käykään maanne taloudelle, ja vaikutukset voivat jatkua vielä pitkään lakon loputtuakin, puhisee Rob Heÿman.

Yhteys kotiin tärkeä merimiehille

Lakkoviikko on ollut tavallista kiireisempi merimieskirkolla. Sen näkee jo siitä, että kirkon edustalla olevalla parkkialueella on tavallista komeampi rivi kuljetusliikkeiden autoja, ne kun eivät pääse purkamaan lastejaan laivoille.

Ja laivoilla jumissa olevat merimiehet tulevat mieluusti iltaisin ihmisten ilmoille nauttimaan muiden seurasta.

Johtava satamakuraattori Satu Oldendorff.on päivittäin kyydittänyt miehiä kirkolle ja takaisin laivoille.

- Iltaisin on tällä viikolla ollut melkoinen kuhina, ja nyt ulkomaiset merimiehetkin ovat innostuneet saunomaan, kun yleensä se on ollut enemmän suomalaisten kuljettajien juttu. Ja uutisia saa olla kääntämässä milloin millekin kielelle; torstai-iltanakin vielä katsottiin yhdessä uutiset ja todettiin, että ei lakko vielä lopu. Sitten pudotin miehet takaisin laivoilleen.

Ja se ehta suomalainen sauna saa tosiaan kiitosta Robilta ja Denisiltä.

- Sauna oli ihan luksusta, meillä kun ei Hollannissa niin moista harrasteta, kehuu Rob ja Denis nyökyttelee vieressä.

Ulkomaisille merimiehille merimieskirkko tarjoaa myös yhteyden kotiin.

- Meillä on täällä langaton internet-yhteys ja kolme kannettavaa, jotka ovat olleet kovassa käytössä kun sähköposti kulkee kotijoukoille, ja tietenkin puhelut kotiin ovat olleet tärkeitä. Laivalta jollain satelliittipuhelimella soittaminen maksaa omaisuuksia. Etenkin kun on filippiiniläisiä, niin he saattavat olla merillä yhdeksänkin kuukautta, joten siinä ehtii suvussa jo kuolla ihmisiä ja syntyä uusia, valottaa Oldendorff.

Shoppailukierroksia ja siltabongausta

Pelkästään kirkolla päivät eivät ole kuluneet. Satu Oldendorff kertoo, että ostosreissuja ja kaupunkikierroksia on tehty ahkeraan.

- On kierretty kauppoja! Länsikeskus on kova sana ja Myllyssä on käyty ja näissä keskustan kaupoissa. Ja tietenkin se Myllysilta piti nähdä, kun olivat uutisissa kuulleet siitä. Että on siitä kansainvälinen nähtävyys tullut, hekottaa Oldendorff.

Rob Heÿman on käynyt katsomassa luhistuvaa siltaa jo kolmasti, ja aikoi perjantai-iltanakin lähteä sitä katsomaan yhdessä Denis Yakovenkon kanssa.

- Jos olemme onnekkaita, se sortuu lopullisesti jonain näistä päivistä, nauroi Rob.

- Pidetään kamera ladattuna, säesti Denis vieressä ja jatkoi naurukohtauksesta selvittyään pallojen pussitusta biljardipöydällä.

Lähteet: Jouni Koutonen / YLE Turku