Anttolan miehet talvisodassa

Elettiin lokakuuta vuonna 1939, kun miehet lähtivät sotaan Koivula-talon pihalta Mikkelin Anttolasta. He lähtivät puolustamaan isänmaata Laatokan koillispuolelle. Silloisessa Anttolassa oli noin 3000 asukasta, sotiimme heistä osallistui kaikkiaan noin 1000 miestä.

Anttola, Mikkeli
Mikko Laiho
YLE / Satu Haapanen

Anttolalainen luokanopettaja Mikko Laiho on tehnyt Anttolan miesten osallistumisesta sotiin jo kaksi kirjaa. Kolmas on tekeillä.

- Rupesin tekemään ensimmäistä kirjaani vuonna 2005 ihan untuvikkona, kuvailee Mikko Laiho.

Vuonna 2007 ilmestyi Mikko Laihon ensimmäinen kirja "Anttolan sankarivainajat", toinen kirja "Anttolalaiset sodissamme" ilmestyy talvisodan muistojuhlan 70-vuotispäivänä 13. maaliskuuta. Kolmas kirja on tekeillä. Anttolalaisen sotatrilogian päätösosa kertoo Anttolan suojeluskunnasta ja Lotta Svärd -järjestöstä.

Kirjat opintomatkana

Mikko Laiho kuvailee kirjaprojektiaan opintomatkaksi paikallishistoriaan.

- Ihmiset, suvut ja kyläkunnat ovat tulleet hyvin tutuiksi.

- Kirjoja tehdessä nousi suureksi tarinaksi tammikuun ensimmäinen päivä vuonna 1940. Ruhtinaanmäen alueella Impilahden kunnassa Laatokan koillispuolella käyty taistelu osoittautui erityisen pahaksi paikaksi niin anttolalaisille kuin varsinkin ristiinalaisille. Tuossa taistelussa menehtyneiden muistopaadet ovat sankarihautausmaalla katsottavissa ja mietittävissä.

Vuonna 1940 rintamalle lähetettävien järjestelyjä muutettiin, talvisodan opetukset olivat kovat ja pyrittiin välttämään se mahdollisuus, että samassa paikassa taistelevat kaikki saman kylän miehet.

Lähteet: YLE Etelä-Savo