13.3.1940: Rauha alkaa kello 11 - Suomi järkyttyy alueluovutuksista

Talvisotaa koskeva rauhansopimus allekirjoitetaan aamuyöllä Moskovan Kremlissä klo 01 Suomen aikaa. Rauhansopimus astuu voimaan kaikilla rintamilla klo 11.00, mutta tieto ei saavuta kaikkia joukkoja ja kahakoita käydään erämaa-alueilla iltaan saakka.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kenraali Rudolf  Walden, ministeri Väinö Tanner ja marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim
SA-kuva

Neuvostokoneet pommittavat aamupäivällä Rovaniemeä ja Kemijärveä.

Taipaleen ja Vuosalmen rintamaosuuksilla suomalaisten torjuntavoittoihin olennaisesti vaikuttanut suomalainen tykistö vaikenee ankarien taistelujen tauotessa klo 11.00. Rauha keskeyttää suomalaisen 12. Divisioonan vastahyökkäyksen Kollaalla.

Asemasodaksi juuttuneet taistelut Suomussalmen suunnassa Juntusrannassa päättyvät vihollisen rajuun tuli-iskuun Kellojoen asemista klo 11.00.

Kumpikaan osapuoli ei kykene toimittamaan ajoissa tietoa rauhasta joukoilleen ja Ryhmä Talvelan eteläisen sivustan erämaa-alueella taistelut jatkuva tkoko päivän.

Venäläispataljoona pyrkii kiertämään Saijalla Osasto Roinisen selustaan. Taisteluissa suomalaiset saartavat koko neuvostopataljoonan. Saijassa jatkuu laukaustenvaihto vielä tulitauon jälkeen klo 14 saakka. Suomen lippu lasketaan Viipurin linnan tornin salosta klo 15.40.

Ulkoministeri Tanner pitää radiossa puheen klo 12, missä hän selostaa solmittua sopimusta ja rauhaan johtaneita syitä. Tanner ylistää Suomen armeijan ja kotirintaman kestävyyttä kamppailussa, jota Suomi joutui käymään yksin.

Ulkoministeri moittii pohjoisia naapurimaita, jotka puolueettomuuteensa vedoten ovat torjuneet kaikki avunpyynnöt ja estäneet samalla liittoutuneiden avuntarjousten hyväksymisen. Ilman apua Suomi ei enää voinut jatkaa taistelua, joten hallitukselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pyrkiä rauhaan.

Rauhanehtojen ankaruudesta ja tuskallisista alueluovutuksista huolimatta Suomi on ulkoministeri Tannerin mielestä onnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan: "Maan itsemääräämisoikeus on säilynyt koskemattomana".

Raskaiden rauhanehtojen mukaan Suomi joutuu luovuttamaan sen kimppuun sotaa julistamatta hyökänneelle Neuvostoliitolle Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet. Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit liitetään Neuvostoliittoon. Suurin osa Sallasta joutuu Neuvostoliitolle, jolle vuokrataan myös Hanko 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi.

Neuvostoliitolle luovutettava alue on kymmenesosa maamme pinta-alasta. Kotinsa menettää lähes 430 000 karjalaista, mikä on 12 prosenttia maan väkiluvusta. Kaikkiaan luovutettava alue on 35 000 neliökilometriä.

New York Herald Tribunen mielestä Moskovan rauha on osoitus demokraattisten valtioiden kyvyttömyydestä auttaa pientä vapautta rakastavaa kansaa. Erityisesti lehti kohdistaa syytöksensä Yhdysvaltain kongressille, jonka hitaus ja epäröinti vaikeuttivat avun toimittamista taistelevalle Suomelle.

Suomalaisten tappiot ovat 26 662 sotatoimissa menehtynyttä ja noin 1 000 siviiliä. Talvisodassa ehtii olla lottatyössä mukana 84 000 naista. Suurin osa heistä on muonituslottia, osa toimi rintamalla. 64 lottaa menettää henkensä työnsä ääressä. Arviot venäläisten tappioista vaihtelevat 125 000 kaatuneesta jopa 300 000 kuolleeseen, haavoittuneiden määrä on moninkertainen.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset