Hyppää sisältöön

Eduskuntaryhmien tahto saattaa kääntää Lindénin pään

Eduskunnassa on laajaa halua jatkaa YLEn rahoitusta ja hallintoa uudistavan YLE-lain valmistelua. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat käsittelevät YLE-lain kohtaloa ensi viikolla. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi arvioi, että eduskuntaryhmien yhteinen tahto voisi saada viestintäministeri Suvi Lindénin arvioimaan tilannetta uudelleen.

Jyrki Katainen
Kokoomus ja sosiaalidemokraatit syyttävät toisiaan YLEn rahoitusta ja hallintoa koskevan lakiuudistuksen kariutumisesta.

Kokoomuslaisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) päätös siirtää YLEn rahoituksen uudistus seuraavan hallituksen huoleksi yllätti eduskunnan.

Lindén nojasi päätöksessään kokoomuksen ministeriryhmän tukeen. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä pidetään kuitenkin mahdollisena, että eduskuntaryhmien yhteinen tahto voisi vielä kääntää ministerin pään.

Eduskuntaryhmät käsittelevät YLE-lain kohtaloa ensi keskiviikkona. Keskustan ryhmäjohtaja Timo Kalli on luvannut tehdä oman esityksensä siitä, miten umpikujasta päästään vielä eteenpäin.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Pekka Ravi sanoo, että eduskunnan kannalla on merkitystä.

- Jos täältä eduskuntaryhmistä tulee ministerille ja hallituksen suuntaan selkeä viesti, että asiaan ollaan sitoutuneita sen nyt luonnostellun mallin pohjalta, niin sen jälkeen varmaan hallituksen puolelta ja ministeri Lindénin puolelta arvioidaan tilannetta, että olisiko sittenkin mahdollisuuksia edetä. Kyllä tämä on eduskunnan päässä selvitettävä tämän uudistuksen nauttima tuki tai onko sitä, Ravi sanoo.

Kokoomuksen Ravi kummastelee yksimielisyyden rakoilua.

- Kyllä tämä on mitä suurimmassa määrin eduskunnan asia. Täytyy muistaa, että tätä YLEn uutta hallinto- ja rahoitusmallia pohjustettiin eduskunnasta kootulla parlamentaarisella Mika Lintilän johtamalla työryhmällä, jonka raporttiin tämä jatkovalmistelu on pohjautunut.

- Koska työryhmän sitoutuminen oli erittäin suurta ja yhtenäistä mallin läpiviemiseen, kummastuttaa, että päätöksentekovaiheessa yksimielisyys alkoikin merkittävästi rakoilla, Ravi huomauttaa.

YLEn hallintoneuvoston kokoomuslainen puheenjohtaja Kimmo Sasi siirtäisi YLEn asiat kokonaan eduskunnan käsiin.

- Pitää muistaa, että Yleisradio on eduskunnan alainen laitos. Ja tietysti omistajapolitiikassa joutuu kysymään, onko mitään syytä siihen, että viestintäministeriö käsittelee YLE-asioita. Ehkä olisi parempi, että eduskunta ottaisi kaikki YLE-asiat hoitoonsa, valvoisi Yleisradiota ja valmistelisi myös sitä koskevan lainsäädännön, Sasi linjaa.

.
.