1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Pakkaset heikensivät ilmanlaatua

Kylmä ja kuiva talvi on heikentänyt ilmanlaatua Kokkolassa. Keväästä odotetaan parempaa. Kaikki riippuu kuitenkin pakkasista. Kevään pölykauden odotetaan alkavan lähiviikkoina.

ilmasto
YLE / Juho Pokela

Kovat pakkasjaksot ovat nostaneet pitoisuuksia Kokkolassa ja pääosin ilmanlaatu on ollut talvella välttävää. Jouluruuhkan aikaan keskustan ilmanlaatu oli hetken heikko.

- Silloin oli pitkä kuiva pakkasjakso ja runsaasti liikennettä. Jääkerros oli ohut ja autojen nastat rikkoivat jään ja pölyä pääsi ilmaan. Raja-arvot ylittyivät, Kokkolan kaupungin ympäristösuunnittelija Risto Koljonen kertoo.

Kevään pölykauden odotetaan alkavan lähiviikkoina. Tyypillisesti ilmanlaatu heikkenee muutamana maaliskuun puolivälin lämpimänä päivänä. Sitten seuraa noin kymmenen päivän tauko, kun penkat sulavat ja tiet ovat märkiä. Teiden kuivuttua epäpuhtauksien pitoisuudet jälleen nousevat.

Risto Koljonen odottaa keväästä aiempaa helpompaa, sillä hiekkaa on talven aikana tarvittu normaalia vähemmän. Kaikki on kuitenkin kiinni keleistä.

- Jos tulee pakkasia, tulee liukasta ja pitää hiekottaa. Emme myöskään silloin pysty levittämään pölyä sitovaa suolaliuosta.

Lehtipuhallin pannaan

Kevään pölykausi kestää yleensä huhtikuun loppuun. Kiinteistöjen jalkakäytävän puhdistamisessa ympäristönsuunnittelija neuvoo seuraamaan kaupungin ohjeita.

- Kannattaa kysyä, saako hiekan lakaista kadulle vai pitääkö se kerätä pois. Harjaamisessa suosittelen käyttämään vettä. Kun hiekka on märkää, se pölyää vähemmän. Lehtipuhallinta ei saa käyttää missään tapauksessa, se on kielletty kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä.

Maa-merituuli-ilmiö nostaa pitoisuuksia Ykspihlajassa

Ykspihlajassa ilmanlaatuun vaikuttaa keväällä myös meren läheisyys. Maa-merituuli-ilmiö kestää huhtikuun lopusta toukokuun loppuun.

- Paljas maa lämpenee, mutta meri on vielä jäässä tai kylmä. Mantereen puolella, Ykspihlajan asuinalueella ilmamassat nousevat ylöspäin ja korvaavaa kylmää ilmaa virtaa mereltä. Teollisuuden päästöt lähtevät alaspäin ja ajoittain heikentävät ilmanlaatua etenkin iltapäivisin. Epäpuhtauksien vuorokausiraja-arvot kuitenkin harvoin rikkoutuvat, Risto Koljonen selvittää.

Katso ilmanlaatu Kokkolassa (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi