Pedofiliaskandaali ei muuta Suomen katolisen kirkon kantaa selibaattiin

Keski-Euroopan katolisen kirkon pedofiliatapaukset ovat johtaneet keskusteluun pappien selibaattivelvoitteen purkamisesta. Suomessa katolinen pappi ei saa mennä naimisiin, eikä muutoksia tilanteeseen ole luvassa.

Kotimaa

Saksassa jättimäiseksi paisunut pedofiliavyyhti on saanut viikonloppuna ensimmäiset korkean tason puolustajat selibaattivelvoitteen hautaamiseksi. Muun muassa Saksan katolisten keskuskomitean puheenjohtaja Alois Glück sekä muutamien hiippakuntien piispat ovat vedonneet, että pappien pitäisi saada mennä naimisiin.

Suomen ainoassa katolisen kirkon hiippakunnassa Helsingissä ei pedofiliaskandaalista ole keskustelu reilun 20 suomalaispapin kesken. Rekisteröityjä seurakunnan jäseniä on Suomessa noin 10 000.

- Media on liioitellut asiaa. Katolisen kirkon piirissä on tullut ilmi hiukan päälle sata tapausta, kun samaan aikaan poliisille on ilmoitettu kaikkiaan yli 200 000 pedofiliatapausta. Medialle on kuin löytöruoka, kun kirkolle käy näin, sanoo Helsingin piispa Teemu Sippo.

”Papin vaimo on seurakunta”

Katolisessa kirkossa selibaattikysymys kuuluu kirkkojärjestyksen piiriin. Se ei alun perin ole ollut uskon asia, sillä aikojen alussa papit olivat naimisissa.

- Papin kuuluu antaa kaikki voimansa kirkolle. Papin vaimo on seurakunta, Sippo toteaa.

Teoriassa katolinen pappikin voi olla naimisissa. Silloin kuitenkin pappi on ”käännynnäinen”, joka on ennen katolista uraansa ollut esimerkiksi luterilaisen kirkon jäsen. Mikäli kirkkoa vaihtava pappi on naimisissa, arvioidaan tapauskohtaisesti, voidaanko hänet hyväksyä sellaisenaan myös katolisen kirkon papiksi.

Helsingin piispa Teemu Sippo ei tunne Suomesta yhtään kirkon piiristä lähtöisin olevaa pedofiliatapausta. Hän näkee esille nousseessa keskustelussa jotakin hyvääkin.

- Ongelma on se, että asiaa on yritetty salata, ja juuri se on ollut tuhoisaa. Kyllä se puhdistaa ilmapiiriä, kun asia aletaan nyt ottaa vakavasti.

Suomen katolisessa kirkossa papit pysyvät edelleen naimattomina. Muutokseen ei kirkon piirissä nähdä tarvetta. Aivan kaiken kattava ei selibaattivelvoite maailmanlaajuisesti kuitenkaan ole.

- Esimerkiksi Ukrainassa katolisen kirkon papit ovat naimisissa, Teemu Sippo tietää.

Lähteet: YLE Uutiset