1. yle.fi
  2. Uutiset

Kestovaipat suosikki lastentarvikekirppiksillä

1990-luvun alkuvuosien lama toi kirpputoreja Suomeen ennätystahtia ja sama ilmiö on toistunut nykyisen taantuman myötä. Kirppikset ovat nykyään erikoistuneet ja lastentarvikekirppiksiä löytyy pääkaupunkiseudulta jo useita.

Kirpputorit ja myyjäiset
Markkinoilla olevia erilaisia kestovaippamallejaYLE / Vihtori Koskinen

Kumpulan Intiankadulla vuoden alussa avannut Vekarakirppis myy käytettyjä lastentarvikkeita ja toimii sen lisäksi kahvioineen ja leikkinurkkauksineen myös seudun lapsiperheiden olohuoneena.

Kestovaipat ja retro tekevät kauppansa

Kirppiksen omistaja Leena Pakarinen kertoo, että ihmiset ovat löytäneet hyvin uuden kohtaamispaikan. Kirpputori toimii itsepalveluperiaatteella eli ihmiset hinnoittelevat itse tuotteensa ja jättävät ne kirppispöydälle myyntiin esimerkiksi viikon ajaksi.

-Ehdottomia hittituotteita nykyään ovat kestovaipat. Niiden menekki on kova ja kestovaippojen käyttö tuntuu olevan nykyään hyvin yleistä. Samoin kaikki retro menee hyvin kaupaksi. Tosin tällä seudulla ihmiset tuntuvat muutenkin olevan kiinnostuneita kaikesta kierrätykseen ja ekologiseen elämäntapaan liittyvästä, jatkaa Pakarinen.

Hinnat merkin mukaan

Tarvikkeita löytyy puruleluista juhlapukuihin ja hinnoittelu on maltillista.

-Ihmiset ovat nykyään hyvinkin merkkitietoisia ja osaavat hinnoitella tarvikkeensa kunnon ja merkin mukaan. Hyväkuntoisesta merkkivaatteesta ollaan valmiita maksamaan enemmänkin. Lisäksi esimerkiksi pikkuvauvojen vaatteita tai juhlavaatteita käytetään vain hetki eivätkä ne ehdi juurikaan käytössä kulua.

Kierrätys kunniaan

Kaikki tavara ei kuitenkaan mene kaupaksi ja nämä tavarat annetaan ilmaiseksi kirppiksen kierrätyslaatikosta.

-Valitettavasti myös trokareita löytyy tälläkin alalla eli kierrätyslaatikosta haetaan tavaraa joka myydään sitten eteenpäin, kertoo Leena Pakarinen. Tämä ilmiö on Pakarisen mielestä välttämätön paha, jolle ei mitään mahda.

-Kyllähän moni ostaa tarjouksesta hyvinkin edullisesti lasten vaatteita ja laittaa ne sitten myyntiin vaikkapa nettihuutokauppaan missä niistä maksetaan huomattavasti korkeampi hinta etenkin kun niissä ovat laput vielä kiinni.

Perinteinen kirpputori on pitänyt hyvin pintansa vaikka kirpputoreja ja huutokauppoja onkin jo netti väärällään.

-Meillä käy paljon esimerkiksi ihmisiä jotka käyttävät myös Huuto.netiä. Jos heillä on jotain arvokkaampaa josta he tietävät saavansa korkean hinnan he laittavat sen ehkä nettihuutokauppaan. Me haluamme kuitenkin pitää omat hintamme kirpputoritasolla joten täällä on sitten tarjolla enemmän sitä tavallista käyttövaatetta ja -tavaraa, sanoo Leena Pakarinen.

Tänä talvena etenkin talviurheiluvälineet on viety käsistä lähes saman tien.

Lähteet: YLE Helsinki/ Miia Krause

Lue seuraavaksi