1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Miesten vuorossa puhutaan suoraan sydämestä

Sauna on tasa-arvoinen paikka, jossa mies käy läpi koskettavia ja arkojakin asioita. Uusi elokuva Miesten Vuoro matkaa läpi Suomen ja pysähtyy erilaisten saunojen lauteille. Dokumentti palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnolla.

saunat
Tuotantoyhtiö Oktober Oy

Tampereen elokuvajuhlilla palkittu Miesten Vuoro sai alkunsa Tampereelta, Rajaportin saunasta. Elokuvan toinen ohjaaja Joonas Berghäll tajusi saunassa vuonna 2005, että suomalaisten miesten puheista saisi elokuvan. Naisten puolella oli hiirenhiljaista, ja miesten puolella keskusteltiin vilkkaasti.

- Pukuhuoneessa vasemmalla puolellani istui kaksi noin 20-vuotiasta miestä, joista toinen alkoi innoissaan kertoa löytäneensä "elämänsä naisen". Tuntia myöhemmin vastapäätä jutusteli kaksi 55- 60-vuotiasta miestä; heistä toinen oli päättänyt lopullisesti erota vaimostaan.

Karut tarinat ja koskettavat kokemukset herkistivät elokuvan teon aikana useasti koko tuotantotiimiä.

- Jos elokuva jollain tasolla liikuttaa myös katsojaa, niin sitä voi pitää onnistuneena, ohjaaja Mika Hotakainen tuumii.

Tarinat ratkaisivat

Elokuvassa vieraillaan monenlaisissa saunarakennelmissa asuntovaunuista ja puhelinkopeista tavallisiin kotisaunoihin ja yleisiin saunoihin.

- Saunat valikoituivat elokuvaan sisällön kautta. Halusimme ottaa mukaan myös muutamia itserakennettuja saunoja, mutta lopullisesti saunoissa kerrotut tarinat vaikuttivat valintaan, Hotakainen toteaa.

Miesten Vuoro tarjoaa upeita maisemia ja vuodenaikojen vaihtelua eri puolelta Suomea. Joonas Berghällin mukaan kuvat on tarkkaan harkittu - mitä vaikkapa suo merkitsee miehelle ja mitä tapahtuu, kun suo muuttuu pelloksi?

Miehet haluavat avautua

Miehiä oli ohjaajien mielestä yllättävän helppo löytää elokuvaan.

- Tuntuu siltä, että nyt oli oikea aika ja paikka miehille avautua. Miehet näyttivät alastomina lauteilla sekä itsensä että sielunsa, Berghäll sanoo.

Elokuvaa varten etsittiin teemoihin liittyviä tarinoita ja sisältöjä. Sitä varten kerättiin lista noin 30 saunasta, joita sitten alettiin käydä läpi.

- Ajoimme kymmeniä tuhansia kilometrejä läpi Suomen. Matkan varrella tapasimme mitä uskomattomimpia hahmoja ja tarinoita, jotka sitten päätyivät elokuvaan, Mika Hotakainen kertoo.

Lohduttavat murahdukset

Miesten Vuorossa miehet puhuvat ja toiset kuuntelevat. Miehet eivät hoputa tai keskeytä, vaan pelkkä murahdus tai käden laskeminen olkapäälle riittää vastaukseksi. Joonas Berghällille tunne on miehenä tuttu.

- Suomalaisena miehenä tuntuu siltä, ettei aina ole helppoa puhua tunteistaan, jos ei sille anneta reilusti aikaa. Elokuvassa onkin paljon kuuntelukuvia, joissa pienet eleet tuntuvat isoilta.

Saunassa miehet heittävät vaatteiden myötä tittelit nurkkaan. Löylyn lämmössä istutaan tasa-arvoisina, kuten Berghäll helsinkiläisessä saunassa huomasi.

- Vasta lähtiessä kätellessämme meille selvisi, että yksi oli bussikuski, yksi yläasteen opettaja, yksi elokuvaohjaaja ja yksi presidentinlinnan hovimestari.

Elokuvateattereihin Miesten vuoro saapuu perjantaina 26. maaliskuuta.

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja

Lue seuraavaksi