Vasemmistoliitto: Nollatoleranssi lasten ympärileikkauksiin

Puoluesihteeri Sirpa Puhakka (vas.) hoputtaa sosiaali- ja terveysministeriötä saamaan valmiiksi tyttöjen ympärileikkauksia estävän toimintaohjelmansa.

talous

Aihe nousi taas esille, kun Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina suomalaishoitajien vajavaisista tiedoista ympärileikkausten ehkäisyssä.

Puhakka vaatii lopultakin ympärileikkausten estämiseen selkeän ohjeistuksen - varsinkin, kun hoitohenkilökunta ei saa tarpeeksi tietoa ympärileikattujen tyttöjen ja naisten kohtaamisesta ja hoitamisesta.

- Tiedossa näyttää olevan huonosti perusasia, että ympärileikkauksessa on kyse lapsen törkeästä pahoinpitelystä. Tavoitteena on oltava nollatoleranssi lasten ympärileikkauksiin, sanoo Puhakka.

Hän muistuttaa myös, että hoitohenkilökunnalla on velvollisuus ilmoittaa lastensuojeluviranomaisille ympärileikkausuhasta.

Puhakan mukaan sosiaali- ja terveusministeriö on jo nyt jälkijunassa valmistelussaan, kun se lupaa ympärileikkauksia estävän toimintaohjelmansa valmistuvan mahdollisesti ensi vuonna.

- Tarvitaan laajaa kolmikantayhteistyötä maahanmuuttajien sekä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kesken, hän Puhakka.

Lähteet: YLE Uutiset