1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Carmen kääntyy Savon murteelle ensi kesän Lemin musiikkijuhlilla

Ensi kesän Lemin musiikkijuhlat tekevät aluevaltauksen jazzin suuntaan. Kesän vuoden taitelijana on Kirmo Lintinen.

kulttuuri
Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Päivi Loponen-KyrönseppäYLE

Eteläkarjalaisen Lemin ensi kesän musiikkijuhlat laajentaa tuntuvasti juhlien musiikkityylien kirjoa. 29.7. - 1.8. järjestettävillä juhlilla vuoden taiteilijana on Uuden musiikin orkesterin eli UMO:n toinen taiteellinen johtaja Kirmo Lintinen. Hän esiintyy muun muassa yhdessä saksofonisti Jukka Perkon ja sopraano Johanna Rusasen kanssa.

- Sopraano Johanna Rusanen on luvannut yllättää ohjelmistollaan. Ainakin ohjelmistossa on Bizet'n Carmen-oopperan Habaneera Savon murteella ja sähklöpianon säestyksellä, kertoo Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Lemin musiikkijuhlien teemana on laulu. Se on helppo perustella Lemin perinteellä. Onhan Lemi ainoa kunta Suomessa, jossa edelleen elää neliääninen virsilauluperinne.

- Neliäänistä virsilaulua pääsee kuuntelemaan ja laulamaan su 1.8. klo 10 Lemin kirkossa, jossa mukana ovat myös eteläkarjalaisia kuoroja ja saksofonisti Jukka Perko, kertoo Lemin seurakunnan kirkkoherra Lauri Vaalgamaa.

Lemin musiikkijuhlien ohjelmisto on laadittu mittatilaustyönä Lemiä varten.

- Me emme halua käyttää ohjelmatoimistojen valmiita pakettaja, joita voi kuulla ympäri Suomen, sanoo Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Juhlan päätähtinä ovat myös sopraano Johanna Rusanen ja baritoni Ville Rusanen.

Lemin musiikkijuhlat haluaa tutustuttaa ihmiset myös Lemin omiin musiikkillisiin juuriin. Sari Kaasinen onkin kerännyt Lemiläsitä iltaa varten vanhaa lemiläistä musiikkiperinnettä

- Suomen kansan vanhat runot -kokoelmissa on paljon lemiläisiä runoja, loitsuja ja kehtolauluja, kertoo Sari Kaasinen

Lemin musiikkijuhlilla on kesällä kaikkiaan yhdeksän konserttia.

Lemin musiikkijuhlien ensi kesän budjetti on noin 40 000 euroa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi