1. yle.fi
  2. Uutiset

Koirien käytöshäiriöt tarkempaan syyniin

Jalostukseen käytettäville koirille suunnitellaan luonne- ja käyttäytymistestiä. Suomen Kennelliiton hallituksen esitys on lausuntokierroksella rotujärjestöissä.

koira
Tampereen eläin- ja ympäristöjärjestöt marssivat iltapäivällä vastustaakseen turkistarhausta. Mukana marssilla oli myös Roope-koira.YLE / Jan Hynnä

Omistaja voisi valita rodun mukaisen kokeen, muun luonnetestin tai ulkomuototuomarin arvion koiran käyttäytymisestä. Kajaanilainen Kennelliiton hallituksen jäsen Pertti Korhonen kertoo, että viime vuosien uutisointi koirien häiriökäyttäytymisestä on lisännyt painetta koirien luonteen testaamiseen. Jalotuksella ei kuitenkaan pelasteta kaikkea, jos vikaa löytyy myös talutushihan toisesta päästä.

- Kyllä varmasti myös kouluksella on merkitystä, mutta juuri nyt pyrittäisiin karsimaan pois jo jalostuksesta niitä yksilöitä, joilla arvellaan olevan tällaista periytyvää vikaa luonteessa. Ja sitähän ei pystytä koskaan sanomaan muutoin, jos luonnetta ei ole jollakin tavalla pystytty testaamaan.

Jos Kennelliiton valtuusto hyväksyy esityksen, suositukset jalostuskoirien luonne- ja käyttäytymistesteistä tulisivat käyttöön mahdollisesti vuonna 2012.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi