1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teräväpiirtonäytöt

Tulostettava LED parantaa teräväpiirtoa

Mustesuihkumenetelmällä valmistettava elektroniikka tuo laatua teräväpiirtoon ja laskee teräväpiirtonäytön valmistuksen kustannuksia. Tulostettava LED on valoteholtaan jopa parempi, kuin orgaaninen LED.

Teräväpiirtonäytöt
Television kuva muodostuu pienistä väripisteistä.
YLE / Antti Pylväs

Mustesuihkumenetelmällä tulostettava kvanttipiste-hybridi LED koostuu valoa hohtavista, nanometrien kokoisista osista, jotka on sulautettu orgaanisten puolijohteiden muodostamien kerrosten väliin. Nämä LEDit ovat paksuudeltaan satojen nanometrien luokkaa, mutta valoteholtaan jopa parempia kuin orgaaniset LEDit.

Erityisen kiinnostavaksi tulostettavat LEDit tekee niiden värien puhtaus, joka mahdollistaa entistä puhtaampien ja kirkkaampien väripikselien valmistamisen. Rakenteet tarvitsevat myös hyvin vähän tehoa toimiakseen. Koko rakenne on mahdollista valmistaa painettavan elektroniikan eri valmistusmenetelmillä, mikä tuo yksittäisen tuotteen hintaa merkittävästi alas massatuotannon mahdollistuessa.

Ohuempaa teräväpiirtoa

Vuoden 2009 loppuun mennessä näyttöteknologiaan sijoitettiin maailmanlaajuisesti lähes 2,5 miljardia euroa. Tavoitteena on yhä ohuemmat sekä teräväpiirtoisemmat näytöt kohtuulliseen hintaan. Nestekide- ja plasmanäytöt vievät tällä hetkellä markkinoista suurimman osan, mutta uudentyyppisiä näyttöjä alkaa tulla kuluttajille pikkuhiljaa, näistä esimerkkinä LED-näytöt. Edellä mainitut teknologiat vaativat monimutkaisia valmistusmenetelmiä, mikä nostaa lopputuotteen hintaa merkittävästi.

Diplomi-insinööri Hanna Haverisen väitöskirja pureutuu LED-rakenteen valmistamiseen mustesuihkumenetelmällä. Haverinen väittelee painettavalla elektroniikalla valmistettavista teräväpiirtonäytöistä perjantaina Oulun yliopistossa.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi