1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin toreilla ja tapahtumissa entistä kehnompaa ruokaa

Ulkona myytävän ruuan laatu on heikentynyt, ilmenee Helsingin ympäristökeskuksen tekemästä tutkimuksesta. Vaikka valtaosa tutkituista ruokanäytteistä oli puhtaita, sai neljäsosa viime kesänä otetuista näytteistä välttävän tai huonon arvion.

terveys
YLE / Heikki Haapalainen

Ympäristökeskus tutki kaikkiaan 45 näytettä kypsistä ruuista, salaateista, täytetyistä leivistä, raa'asta kalasta, jäätelöistä, lihapiirakoista ja letuista. Näytteet otettiin kesätapahtumissa, Kauppatorilla, Hakaniemen torilla ja Töölöntorilla.

Ruuan pilaantuminen johtui tavallisesti väärästä säilytyslämpötilasta tai liian hitaasta jäähdytyksestä.

Surkein arvosana salaateille

Surkeimman arvosanan saivat salaatit, joista jopa kolmannes todettiin näytteiden perusteella mikrobiologiselta laadultaan välttäväksi.

Varsinaisiksi bakteeripesäkkeiksi osoittautuivat pehmytjäätelöt eli pehmikset, mutta niitä oli mukana näytteissä vain kaksi kappaletta. Pehmikset oli valmistettu vanhassa laitteessa, joka ei pastöroi jäätelöä. Kummassakin pehmiksessä oli korkeat enterobakteeripitoisuudet.

Lämpimien ruokien joukossa suurimmat bakteeripesäkkeet löytyivät papumuhennoksesta ja couscousista otetuista näytteistä. Ympäristökeskus arvioi, että kyseiset ruuat ovat erittäin todennäköisesti aiheuttaneet sairaustapauksia.

Kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg kertoo, etteivät kaikki ruokamyrkytystapaukset tule heidän tietoonsa, sillä ihmiset eivät välttämättä osaa yhdistää äkillistä oksennustautia aiemmin syömäänsä ruokaan.

Ruuanmyyjät tiukempaan syyniin

Ulkona myytävän ruuan käsittelyyn säädetyt määräykset tiukentuivat viime vuoden alussa. Nykyään myyjillä pitää muun muassa olla käsienpesupiste myyntipaikassa.

Ympäristökeskus aikoo nyt tiukentaa otettaan ulkomyyjien suhteen.

– Olemme tähänkin mennessä esimerkiksi määränneet myyjiä hankkimaan kylmälaitteita ja asettaneet myyntipisteitä jopa väliaikaiseen käyttökieltoon, mutta ensi kesänä aiomme entisestään lisätä valvontaa, sanoo Åberg.

Åberg kertoo Kauppatorin olevan yksi haastavimmista paikoista. Siellä joitakin ruuanmyyjiä on asetettu väliaikaiseen myyntikieltoon käsienpesupaikan puuttumisen takia.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi