Lama kouraisee kovalla kädellä kesän festareita

Jatkuvasti kasvava kilpailu ja yleisön heikentynyt taloudellinen tilanne saavat järjestäjät uumoilemaan, ettei kävijöitä millään riitä kaikkiin tapahtumiin. Myös sponsoreiden hankkiminen on muuttunut entistä vaikeammaksi.

Kuva: Tomi Mikola

Ensi kesänä live-musiikista pääsee yksin Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan alueella nauttimaan yli 30 erilaisella festivaalilla. Eurooppalaisen trendin mukaisesti tapahtumien määrä kasvaa edelleen, vaikka ajat ovat tiukat.

Rock-yrittäjä ja Vantaalla elokuussa järjestettävän Ankkarockin promoottori Juhani Merimaa kertoo kilpailun olevan kovaa.

- Ainakin rock-tarjonta on ensi kesänä vielä runsaampi kuin se oli viime kesänä, ja veikkaisin, että yleisön ostovoima on heikompi kuin vuosi sitten. Yhtälö ei näytä kauhean hyvältä.

Sponsorit kiven takana

Yritysten hankkiminen sponsoreiksi on sekin vaikeutunut. Espoossa huhtikuussa soivan April Jazzin tuottaja Elina Brooks arvelee, että osasyynä epäröintiin ovat jatkuvat irtisanomisuutiset.

- Kyllä se varmaan eettinenkin kysymys on. Jos ihmisiltä viedään työpaikat, niin ehkä sen jälkeen on vaikea lähteä sponsoroimaan kulttuuria.

Muiden muassa Helsingin juhlaviikkojen budjetti kutistuu sponsoreiden katoamisen vuoksi ja valtion tuen merkitys kasvaa. Myös April Jazz olisi ilman Espoon kaupungin tukea suurissa vaikeuksissa. Elina Brooks arvelee, että tapahtuman pitkä perinne sai kaupungin avaamaan rahakirstunsa.

- Me olemme niin vanha toimija, että meidän on varmaan siksi ollut helpompi saada tukea. Uuden ja tuoreen tapahtuman järjestäjät saisivat varmasti tehdä hirveän työn luodakseen uusia tukiverkkoja.

Artisteilla huippuhinnat

Toisin kuin kuluttajan rahapussiin, taantuma ei ole vaikuttanut artistien palkkioihin. Kun muista festareista on pakko erottautua edukseen, haluavat kaikki saada omalle lavalleen juuri sen kirkkaimman tähden.

- Kysyntä näihin suuriin nimiin on ollut erittäin suuri, ja niiden hinnat ovat jopa nousseet, Merimaa toteaa.

Festivaalin järjestäminen on monimutkainen palapeli, jonka lopputulosta on lähes mahdoton ennustaa etukäteen. Niin ajoituksen, artistien, yleisön kiinnostuksen kuin säänkin pitäisi osua kohdalleen.

Musiikinystävien kannalta positiivista on, että ensi kesänä Suomeen saapuvat lähes kaikki Euroopassa kiertävät suuret nimet.