Punaisen Ristin rahasotkut puhuttavat Ruotsissa

Ruotsin Punainen Risti on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi. Ensin järjestössä paljastui satojen tuhansien eurojen kavallus ja sen jälkeen on ihmetelty johdon saamia korkeita palkkoja.

Ulkomaat

Monet lahjoittajat ja vapaaehtoiset Punaisen Ristin työntekijät ovat ihmetelleet mihin keräyslippaisiin laitetut kruunut oikein menevät. Suurin paukku oli lähes 800 000 euron kavallus, kun Ruotsin parhaana avustusten kerääjänä tunnettu viestintäjohtaja otti omin lupinsa roiman bonuksen.

- Meillä on vielä luottamusta, mutta kavallus aiheutti siihen kolhun, myöntää Ruotsin Punaisen Ristin puheenjohtaja Bengt Westerberg.

Myös puheenjohtaja Westerberg on saanut osansa, hänellä on entisenä liberaalien puoluejohtajana ja ministerinä tukeva eläke sekä useita palkallisia sivutoimia. Punaisesta Rististä hän saa palkkaa yli 8 000 euroa kuussa.

Entisellä pääsihteerillä oli puolestaan työsuhdeautona Jaguar, ja Punaisen Ristin pienen sairaanhoito-oppilaitoksen rehtori saa yhtä paljon palkkaa - 8 500 euroa - kuin kollegansa Tukholman yliopistossa.

Växsjön Punaisen Ristin puheenjohtaja on uurastanut vapaaehtoisesti kaksi vuosikymmentä, mutta tuoreimpien tapahtumien vuoksi hän irtisanoutuu tehtävästään.

- Mielestäni ylempi johto ei pidä Punaisen Ristin periaatteita johtotähtenään. Saako sanoa niinkin ruman sanan kuin ahneus, Asplund tuhahtaa.

Nyt Ruotsin Punaisen Ristin puheenjohtaja on jäädyttänyt palkkansa, kunnes200 000 jäsentä on saanut sanoa mielipiteensä järjestön tulevaisuudesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Petteri Väänänen, Tukholma