1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä

ASP-tilit kiinnostavat ensiasunnon ostajia

Asuntosäästöpalkkiotilin, eli ASP-tilin suosio on kasvanut voimakkaasti Turun seudulla. Viime vuoden heinäkuussa ASP-tilin omistajalle tuli mahdollisuus hyödyntää valtion antama 3000 euron asuntosäästöpalkkio ASP-asuntolainaan. Ehtona on, että asunto ostetaan vuoden 2011 loppuun mennessä.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä
Asuntoesittely Turussa.
YLE / Aleksi Hakala

Tämä on saanut tilin avaajat liikkeelle. Turun Seudun Osuuspankissa ASP-tilien avaaminen on vuodessa lähes seitsenkertaistunut, Nordeassa kerrotaan kasvun olevan kymmenkertaista. Osuuspankissa pelkästään nyt maaliskuun puolessä välissä ASP-tilien avauksia on tehty saman verran kuin tammikuussa yhteensä. Myös Liedon Osuuspankissa on huomattu lisääntynyt kiinnostus.

- Totta kai 3000 euroa kiinnostaa asunnonostajia, Liedon Osuuspankin palvelupäällikkö Marko Hotakka hymyilee.

Vaatimustaso noussut

Erityisesti nuoret ensiasunnon ostajat ovat avanneet ASP-tilejä. ASP-tili onkin tarkoitettu 18–30-vuotiaille.

- Nykyään myös ensiasunnon ostajien vaatimustaso on noussut. Nyt monesti halutaan heti kolmio tai jopa isompi asunto. Harvempi haluaa halvan yksiön itselleen. Tämä tarkoittaa samalla isompia lainoja ja tähän ASP-säästäminen on antanut monelle hyvän keinon, ettei tarvitse ottaa 100 prosenttista lainaa asunnolleen. Nordean Turun kauppatorin konttorijohtaja Ilkka Saari miettii.

Asuntosäästöpalkkiotilissä ajatuksena on, että tilin omistaja säästää tilille noin kymmenen prosenttia tarvittavasta asuntolainastaan. Säästötavoitteen täyttyessä saa tilin omistaja lainaa. ASP-laina muodostuu ASP-korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta.

ASP-tilin lisääntyneeseen suosioon nyt keväällä on myös syynsä. Tili on avattava nyt maaliskuun loppuun menessä, jotta ehtii säästämään tarvittavan etukäteissäästöt vuoteen 2011 menessä, muistutetaan Nordeasta ja Turun Seudun osuuspankista.

- Tämän jälkeen ASP-tilien avaaminen varmasti hiljenee, mutta toivottavasti tällaisia valtion porkkanoita jatketaan, miettii Turun Osuuspankin asuntopalvelujohtaja Leena Roitter.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi