1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isojoki

Suurella ja pienellä koululla on kannattajansa

Munakan koulussa viikko alkaa tutulla tavalla, mutta monessa muussa kyläkoulussa jännitetään säästöjen paineissa. Isojoella pikkukoulut yhdistettiin suuremmaksi yksiköksi ja ratkaisuun ollaan pääosin tyytyväisiä.

Kuva: YLE

Laittaisitko lapsesi isoon vai pieneen kouluun? Vai onko lopulta kyse opetusryhmän koosta eikä koulun oppilasmäärästä?

Millaisessa koulussa itse opiskelit ja millaisia muistoja Sinun koulunkäyntiisi liittyy?

Osallistu keskusteluun puhelimitse numerossa 06-2118 421 tai internetissä kommentoiden.

Isojoella oltu tyytyväisiä yhden ison koulun malliin

Isojoella lakkautettiin kyläkoulut muutama vuosi sitten ja perustettiin yksi iso koulu, joka aloitti lukuvuonna 2005-2006.

- Taustana oli oppilasmäärien lasku, kertoo Isojoen koulukolmion rehtori Antti Oikarinen.

Oikarinen laskeskelee, että Isojoella lakkautettiin tuolloin puolenkymmentä kyläkoulua. Hänen mukaansa vastusta oli, mutta sittemmin pöly on laskeutunut.

- Oman aikansa se ottaa, mutta en usko että kukaan nyt enää muistelee sitä aikaa ja uskon, että hyvin on pystytty toimimaan isommassa koulussa, Antti Oikarinen toteaa. Hänen mukaansa Isojoella on yhdistymisestä huolimatta inhimillisen kokoinen koulu, ryhmäkoot ovat 10:n ja 22:n oppilaan välillä.

Oikarinen sanoo, kouluverkkojen yhdistämisessä pitää aina katsoa kokonaisuutta, mutta Isojoella malli on toiminut hyvin.

- Tärkeintä on, että opetus järjestetään laadukkaasti, oli koulu iso tai pieni, Oikarinen huomauttaa.

Munakan kyläkoulussa opetetaan pärjäämään omillaan

Munakan koulussa on 45 oppilasta ja kolme opettajaa. Koulussa tunnetaan jokainen ja siellä on hyvät yhteydet vanhempiin.

- Pyrimme avoimuuteen kaikessa ja se näkyy oppilaiden tuloksissa. Ympäristö pyritään luomaan sellaiseksi, että oppiminen on mukavaa, kertoo koulun johtaja Jari Jaakonaho.

Koulussa pidetään hyvää huota kaikista ja opetetaan oppilaita pärjäämään omillaan.

- Huolenpito johtuu paljon kyläyhteisön kiinteydestä. Täällä pidetään toisista huolta paremmin kuin kaupungeissa, kertoo Jaakonaho.

- Koulussa löytyy aina aikaa kuunnella oppilaita ja heidän vanhempiaan.