Bensavaras pelkää valvontajärjestelmiä

Huoltoasemat joutuvat varautumaan bensavarkaita vastaan uudenlaisilla valvontalaitteilla. Shell Kontiomäellä varkaita käy harvakseltaan, koska varkaat kavahtavat tallentavaa kameraa.

Bensavarkaudet
Heikki Juntunen valvoo tankkauksia työpäivänsä aikana.YLE / Sanna Kähkönen

Osa Suomen huoltoasemista on joutunut asentamaan uusia valvontajärjestelmiä estämään polttoainevarkauksia. Asemat ovat hankkineet esimerkiksi tankkausluvan antavia näyttöpäätteitä kassalla maksaville. Kainuussa uudenlaisia valvontalaitteita ei ole tarvittu. Kameravalvonnalla polttoainevarkaat on saatu kiinni ja varastelu on pysynyt kurissa, kertoo Shell-Kontiomäen toimitusjohtaja Heikki Juntunen.

Kainuulaiset bensiinin myyjät eivät vielä ole tarvinneet uudenlaisia laitteita bensiinivarkauksien ehkäisyyn. Kontiomäen Shellillä kamerat ovat ottaneet bensiinivarkaiden kiinniottamisessa jo 18 vuoden ajan.

- Meidän kohdalla tilanne ei ole päässyt pahaksi. Varkaat ehkä menevät sellaisille huoltoasemille joista kameraa ei löydy. Olemme uudistaneet kamerajärjestelmää kolme kertaa ja nykyinen tekniikka on sellainen, että varkaiden tunnistaminen on helppoa. Tiedot on helppo tallentaa, säilyttää ja lähettää viranomaisille jopa sähköpostilla, jatkaa Heikkinen.

Vaikka valvontajärjestelmä on kehittynyt, mahtuu joukkoon myös niitä varkaita, jotka pääsevät pakoon ja kaasuttelevat varastetulla menovedellä.

- Aika ajottain viedään tankillinen, joskus matkaan lähtee enemmänkin bensaa tai dieseliä. Sitten on sellaisia, jotka vaan rehellisesti unohtavat maksaa. On aika hankalaa mennä sanomaan, että kuka unohti maksaa ja kuka ei. Yleensä varas ei kauaa tankilla aikaile, vaan lähtee aika nopeasti tien päälle.

Heikki Juntunen uskoo, että muualla Suomessa käyttöön otettu uusi valvontajärjestelmä estää bensavarkaita, jotka ovat suunnittelemassa varkautta. Kiinnijäämisen pelko saa tekijän vetäytymään.

Lähteet: Yle Kainuu / Sanna Kähkönen