Ulkomaiset kirjeenvaihtajat ryntäsivät Lappiin

Talvisota veti Suomeen kymmeniä ulkomaisia sotakirjeenvaihtajia. Kun lehtimiehiä ei päästetty Kannakselle, ohjattiin heidät Lappiin. Pohjanhoviin majoittuneille kirjeenvaihtajille järjestettiin matkoja rintamalle.

ulkomaantoimittajat
Ulkomaankirjeenvaihtajat
SA-kuva

Talvisota sai paljon huomiota maailman lehdistössä. Euroopan sotarintamilla oli hiljaista, ja sotakirjeenvaihtajat kiinnostuivat pienestä kaukaisesta maasta, joka kävi sotaa suurvaltaa vastaan.

Suomeen matkanneet kirjeenvaihtajat majoitettiin Helsingissä hotelli Kämppiin, jonne perustettiin myös kirjeenvaihtajia palveleva toimisto. Hotelli kävi kuitenkin ahtaaksi ja Valtion tiedotuskeskus alkoi suunnitella lehtimiesten lähettämistä myös muualle Suomeen. Kun kirjeenvaihtajia ei saanut päästää Kannakselle, vietiin heidät Lappiin.

Kirjeenvaihtajat asettuivat Rovaniemellä hotelli Pohjanhoviin. Pohjoisen pakkaset kuitenkin yllättivät. Kirjeenvaihtajat olivat pukeutuneet kesäisiin vaatteisiin ja eräs ranskalainen astui junasta lyhyissä golfhousuissa ja kesäbaskeri päässään.

Kirjeenvaihtajat olivat Rovaniemellä lähes kaksi kuukautta. Ulkomaisia lehtimiehiä oli Rovaniemellä parhaimmillaan 40. Määrä oli korkeimmillaan tammikuussa 1940. Tammikuun lopun rajut ilmapommitukset säikäyttivät lehtimiehet ja suurin osa matkusti länsirajan suojaan Tornioon.

Wallenius loisti etusivuilla

Rovaniemeltä lehtimiehiä kuskattiin rintamalle heti taistelujen jälkeen. Usein kohteena olivat Sallan taistelualueet. Sodankäynti pakkasessa ja eri asentoihin jäätyneet ruumiit järkyttivät maailmaa nähneitä lehtimiehiä ja -naisia. Kirjeenvaihtajissa oli myös maailman sotia kiertäneitä naistoimittajia.

Kirjeenvaihtajien joukossa oli myös elokuvaajia, jotka tekivät uutiskoosteita elokuvateattereiden alkufilmeiksi. He olisivat halunneet kuvata taisteluita paikan päällä. Tähän ei kuitenkaan suostuttu ja elokuvaajille tarjottiin vain lavastuksia. Muun muassa Rovaniemen Korkalovaarassa järjestettiin elokuvaajia varten lumipukuisen kiväärijoukkueen hyökkäys.

Lapin ryhmän komentaja kenraali K.M.Wallenius antoi Pohjanhovin yläaulassa kirjeenvaihtajille päivittäin tilannetietoja. Walleniuksen kuva esiintyi maailman lehitien etusivuilla niin usein, että huhuttiin ylipäällikkö Mannerheimin kokeneen asian kiusallisena. Maailmalla saatettiin luulla, että Wallenius johti koko sotaa.

Lähde: Rovaniemen historia 1721-1990

Lähteet: YLE Lapin Radio