MEK kannattaa Pohjois-Savon yhteistyötä

Ehdotus Kuopion Matkailupalvelun tulevan toimitusjohtajan toimenkuvan laajentamisesta suuremmalle alueelle saa kannatusta Matkailun edistämiskeskuksesta. Ylijohtaja Jaakko Lehtonen näkee, että yhtenäisesti johdetut suuret matkailukokonaisuudet edistävät etenkin ulkomaan markkinointia.

Visit Finland (Matkailun edistämiskeskus)
Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko Lehtonen
Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko LehtonenMatkailun edistämiskeskus

Markkinointiyhteistyötä tehdään jo nyt esimerkiksi Savon Matkailun ja Itä-Suomen lisäksi myös Kainuun kattavan Lakeland-Finland ry:n kanssa, mutta yhtenäinen johtaja voisi Lehtosen näkemyksen mukaan tuoda lisäarvoa.

- Matkailun edistämiskeskus näkee mielellään tällaisia suurempia kokonaisuuksia, joita johdetaan yhtenäisesti. Varsinkin ulkomaanmarkkinoille se on hyvä asia, Lehtonen sanoo.

- Tietyllä tavalla on aina hyvä, jos on yksi henkilö, jonka vastuulla kokonaisuuden hoitaminen on. Mitä selkeämmin yksi on vetovastuussa, yleensä sen paremmin se toimii, jos tämä henkilö on arvostettu ja osaava.

Muutosvastarintaa odotettavissa

Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko Lehtonen näkee toimenkuvan laajentamisessa selkeästi enemmän etuja, mutta haittojakin on. Eri alueiden tasapuolinen kohtelu on Lehtosen mielestä yksi haaste. Myös muutosvastarintaa voi esiintyä.

- Jos on ollut tietty itsenäisyys, niin yleensä sellaisesta ollaan vähän haluttomia luopumaan. Uskoisin kuitenkin, että haittoja ei kannatta pysähtyä tuijottamaan.

Lehtosen mielestä varsinaisiin organisaatiomuutoksiin ei välttämättä olisi tarvis. Riittäisi, että Kuopion Matkailupalvelun johtajan vastuuta lisättäisiin.

- Helpoimmin toteutettavissa oleva malli olisi toimitusjohtajan koordinaatiovastuu koko alueelle ja tiivis yhteistyö.

Matkailun edistämiskeskus on työ- ja elinkeinoministeriön alainen virasto, joka vastaa Suomen matkailun kansainvälisestä edistämisestä.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen