Hiilihydraatit siivittävät kirjoituksia

Abiturienttien kirjoitusrupeama syö parhaillaan nuorten enegiaa. Suositukset kehottavat nuoria ottamaan evääksi hiilihydraattipitoisia ruokia, jotta vireystaso pysyy hyvänä. Sellaisia syömisiä nuorten eväslautasilta tuntuu löytyvänkin.

Kuva: Teemu Laitila / Yle

Pohjoispohjalaisen Ylivieskan lukion abiturienttien evästarjottimilta löytyi helmikuisen äidinkielen kokeen alla ruisleipää, sämpylöitä, suolakeksejä, pähkinöitä, hedelmiä ja myslipatukoita. Joku on pakannut mukaan myös suklaata, vaikka koulun laatimat käytännön ohjeet sellaiseen eivät rohkaisekaan.

Ohjeita opastukseksi

Ylivieskan lukiossa on laadittu monipuoliset ohjeet kirjoituksiin osallistuvalle abiturientille. Ohjeissa on mukana ylioppilastutkintolautakunnan määräyksiä, mutta myös koulun Opon laatimia vinkkejä vireystasoa ylläpitävistä eväistä. Nuoria neuvotaan myös vaalimaan fyysistä kuntoa ja poistamaan henkistä tasapainoa haittaavat esteet esimerkiksi sopimalla riidat ennen kirjoituksia. Flunssarokotustakin suositeltiin.

Äidinkielen koepäivänä tavoitetuista ylivieskalaisista abiturienteista osa oli tutustunut ohjeisiin ja jopa noudatti niitä. Osa uskoi selviytyvänsä kirjoituksista ilman erityistä henkistä tai fyysistä valmistautumista.

Tuomas Petelius ja Niko Saurinto olivat hoitaneet valmistautumisen laiskottelulla. Kuntoilusuositus varsinkin oli jäänyt huomiotta. Kaksikko koki silti, että äidinkielen kirjoitukset sujuvat mallikkaasti. Pojat aikoivat pärjätä sämpylätyyppisillä eväillä ja juomisella.

Suklaata myös mukana

Laura Isokoski on kuntoillut lähes joka päivä ennen kirjoituksia. Eväslautaselle oli kuitenkin päätynyt suklaata. Eväsvalintaa abiturientti perusteli sillä, että suklaa pitää hereillä. Tasapainottavana tekijänä eväslautasella oli viinirypäleitä, keksejä ja banaani.

Essi Isokoski, Mira Alamikkelä ja Mira Seppälä olivat yrittäneet nukkua ja ulkoilla runsaasti ennen kirjoituksia. Rennosti ottaminen ja paineiden välttäminen olivat myös tyttöjen valmistautumiskeinoja.

Tytöt vakuuttelivat, että henkisen tasapainon ylläpitämiseksi ei ollut pitänyt ratkaista kaunoja tai riitoja. Äidinkielen koe tuntui jännittävän tyttöjä "silleen sopivasti".