Hyppää sisältöön

Häkä-Häkkinen: Sallan rinteet ykkösluokkaa

Nopeuslaskulegenda Kalevi "Häkä" Häkkinen kehuu Sallan kisarinteitä maailman parhaisiin kuuluviksi. Myös kisajärjestäjät saavat suitsutusta sujuvasta ohjelmasta. Suomen nopeuslaskussa on Häkkisen mukaan hiljainen vaihe. Sallatunturilla lasketaan nopeuslaskun maailmancup-osakilpailua.

Kalevi Häkkinen seuraa on yhä mukana nopeuslaskurinteissä, ei tosin itse laske enää. Kuva: Esko Puikko

Salla-tunturissa lasketaan parhaillaan nopeuslaskun maailmancup-osakilpailua. Rinne-ennätystä ja maailmacupin pisteitä on tavoittelemassa kilpailijoita kymmenestä maasta.

Kolmen päivän aikana kilpaillaan kaksi maailmancupin osakilpailua ja kaksi Down Hill -luokan Hakkinen cup -osakilpailua. Down Hill -luokka on noussut suosituksi Keski-Euroopan maailmancup kilpailuissa. Siinä lasketaan nopeuslaskurinteessa syöksylaskuvarusteilla.

Sallassa on mukana myös suomalainen nopeuslaskun legenda Kalevi Häkä Häkkinen, joka luovutta Down Hill kisan voittajalle omaa nimeään kantavan kiertopallkinnon. Häkkinen on kaikenkaikkiaan toiveikas suomalaisen nopeuslaskun suhteen:

- Suomalaisessa nopeuslaskussa on tällä hetkellä vähän hiljaisempi vaihe, mutta meillä on kuitenkin hyviä huippulaskijoita, Häkkinen sanoo.

Salla kiinnostaa maailman laskijoita

Kalevi Häkkisen mukaan suomalaisille alppihiihtäjille pitäisi saada lisää vauhtiharjoitusta.

- Mikä olisikaan parempi paikka vauhtiharjoitteluun kuin Salla. On tärkeää, että laskija oppii vauhtiin, eikä tule pelon tai hallitsemattomuuden tunnetta, Häkkinen sanoo.

- Muualla maailmassa on rakennettu uusia mäkiä ja niiden kisoissa on enemmän osanottajia. Salla on aika syrjässä, mutta kiinnostaa kyllä laskijoita. Tänä vuonna mukaan on tullut japanilaisia ja kanadalaisia laskijoita, jotka eivät koskaan ennen ole olleet täällä.

Häkkinen luettelee Sallan kisojen eduiksi muun muassa hyvät järjestelyt ja lämmittelytilat.

- Kilpailun sujuminen pysähdyksittä ja lähellä olevat lämmittelytilat ovat tärkeitä, kun lasketaan kylmissä plastiikkapuvuissa.

Häkkisen mukaan Salla on yksi parhaista nopeuslaskupaikoista eli aivan ykkösluokkaa maailmassa, koska rinteissä on turvallista laskea ja lämmittelytilat ja hissit ovat lähellä.

Sallan rinne-ennätys italialaisella

- Tietysti me toivoisimme lisää vauhtia rinteeseen. Mutta ainahan näissä kilpailuissa nopein voittaa. Jos tuonne päälle rakennettaisiin lisää korkeutta, niin täällä laskettaisiin helposti 180 kilometria tunnissa.

Tällä hetkellä Sallan rinne-ennätys on 169,57 km/h. Se on italialaisen Simone Origonen hallussa kuten myös maailman ennätys 251,40 km/h.

Sallan kisa olivat jossain vaiheessa vaakalaudalla, mutta sponsorit järjestyivät ja kisat saatiin pelastettua.

Häkkisen viimeinen lasku 75-vuotiaana

Häkkisen nopeuslaskuennätys lumella on 205,011 km/h, jonka hän laski 60-vuotiaana Les Arcsissa Ranskassa.

Sallan kisat tuovat nopeuslaskun 82-vuotiaalle grand old manille paljon muistoja mieleen.

- Kyllähän tänne tuleminen tuo paljon asioita mieleen. Aina kun tuonne ylös meni, intohimo oli päällä. Ilman intohimoa ei pärjää missään urheilussa.

Laskunsa laskenut Häkkinen myöntää haikeuden seuratessaan kisahumua.

- Kyynel tulee silmään, kun katsoo tätä kilpailutouhua. Särjin metsässä nilkan ja siitä vaivat laajenivat, niin että täytyy tyytyä tähän.

- Laskin viimeisen laskuni juuri täällä Sallassa 75-vuotiaana. Minulla on kuva siitä seinällä ja siellä se säilyy. Se on hieno muisto.