1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joonas Berghäll

Lappilainen mies avautuu saunassa

Mistä suomalainen mies puhuu saunassa? Tämän mysteerin avaa kaikelle kansalle dokumenttielokuva Miesten vuoro. Saunan lauteilla elämänsä iloista ja suruista avautuvista miehistä kertova elokuva on nähtävissä Rovaniemellä kuudessa ennakkonäytöksessä.

Miesten vuoroa kuvattiin saunoissa eri puolilla Suomea. Kuva: October Oy

Elokuva on aiemmin esitetty vain Tampereen elokuvajuhlilla ja Helsingin Docpoint-festivaalilla, jossa loppuunmyyty sali aplodeerasi seisaaltaan.

Miesten vuoron toinen ohjaaja-käsikirjoittaja Joonas Berghäll on kotoisin Kemistä ja perustanut Oktober-tuotantoyhtiön vuonna 2004 yhdessä rovaniemeläislähtöisen Katja Gauriloffin kanssa. Tuotantoyhtiön elokuvien kuvauspaikat painottuvat Lappiin, myös Miesten vuoroa on kuvattu kaikkiaan viidessä lappilaisessa saunassa.

Oktober avasi syksyllä Helsingin lisäksi toimiston myös Rovaniemelle. Näistä seikoista johtuen elokuvayleisö Rovaniemellä saa etuoikeutettuna nähdä Miesten vuoro-dokumentin ennen sen varsinaista valtakunnallista ensi-iltaa 26.3.

- Palaute on ollut sellaista, ettei suomalainen mies ennen ole tälläisella voimalla ja avoimuudella avautunut filmikameroille. Meidät tekijätkin yllätti se, kuinka vahvasti ja avoimesti miehet pistivät itsensä likoon, Joonas Berghäll sanoo.

Miehet puhuvat pienistä herkistä asioista

Elokuvan idean Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen saivat 2005 Rajaportin saunassa Tampereella, kun mies kertoi toiselle löytäneensä elämänsä naisen. Hetken kuluttua pukuhuoneessa kuultiin eronneen miehen tarina.

- Samalla minulle tulivat mieleen lapsuuden uimareissut Kemin uimahallissa ja sotaveteraanien lauteilla ja pukuhuoneessa kertomat tarinat, Berghäll muistelee.

Miehet puhuvat elokuvassa niin elämänsä isoista käännekohdista kuin pienistä herkistä asioistakin.

- Muihin verrattuna lappilaista ja pohjalaista miestä piti kylvettää pikkuisen enemmän kuin muita, jotta he avautuivat, Berghäll kertoo.

Myös kuvaajat saunassa alasti

Miesten vuoro-elokuvan sanotaan paljastavan miehen sielun poikkeuksellisen läheltä kaikessa alastomuudessaan. Jotta päähenkilöt saatiin avautumaan, tilanteen piti olla mahdollisimman autenttinen.

- Tämä oli huvittavimman näköinen kuvausryhmä, mitä olen nähnyt. Koska kuvattavat olivat alasti, oli myös kuvausryhmä munasillaan saunassa, Joonas Berghäll kertoo.

Lisäksi filmikamera piti kuumentaa sataan asteeseen, jolloin linssi ei huurtunut ja tilanteiden taltiointi onnistui. Kuvaajat joutuivat käsittelemään tulikuumaa kalustoa pipoin ja hanskoin.

Miesten vuoro-elokuvan esitykset Rovaniemellä kello 19.15 elokuvateatteri Maximissa 16.3., 17.3., 18.3. ja 23.3., 24.3 ja 25.3.

Virallinen ensi-ilta on 26.3.2010