1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Runoa ja sirkusta Lapin baareihin

Lapissa on alkamassa sirkus-ja musiikkiyhdistys Agit Cirkin Pohjoinen runokiertue. Yhdistys on rakentanut runoa, musiikkia ja sirkusta yhdistävän pienimuotoisen esityksen, joka viedään kirkonkylien baareihin.

Sirkusartistit Samuli Männistö, Sakari Männistö ja muusikot Juha Rautio ja Miika Nuutinen keikalla. Kuva: Joonas Martikainen

Idea on testattu viime kesänä Saimaalla. Silloin yhdistys kiersi purjeveneellä Saimaan rantojen kyliä ja esiintyi kuppiloissa.

- Agit Cirkillä on tavoitteena tuoda esitykset lähelle yleisöä. Haemme tarkoituksella erilaisia esiintymistiloja. Teattereita ja valmiiita esiintymistiloja löytyy yleensä vain suurista kaupungeista, mutta baari löytyy jokaiselta kirkonkylältä, kertoo Juha Rautio. Hän laulaa ja lukee kirjoittamiaan runoja.

Nuorilla taiteilijoilla on kova tekemisen polte, joka ajaa esiintymään ympäri Suomea.

- Olen asunut Rovaniemellä kolme vuotta ja tykkään kovasti Rovaniemestä sekä pohjoisen kulttuuri ilmapiiristä. Jos täällä siis meinaa asua, niin kyllä täällä pitää jotain touhuta, toteaa Joonas Martikainen.

Keikoista tulossa näyttely

Joonas Martikainen soittaa rumpuja ja tallentaa keikat. Tallenteista tehdään myöhemmin näyttely.

- Mulla on ehkä yksi tärkein motiivi sellainen itsensä kiusaaminen. On helppo tehdä juttuja jossain Helsingin galleriassa. Ei siellä kukaan sano mitään puoleen eikä toiseen. Jos saan esityksen toimimaan pienen kylän baarissa, niin se kehittää minua esiintyjänä ja taiteilijana paljon enemmän, sanoo Juha Rautio.

- Toinen asia on se, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, Rautio jatkaa.

Baarikansan vastaanotto ei esiintyjiä pelota.

- Viime kesän kokemukset Saimaalta olivat positiivisia. Ihmiset olivat ilahtuneita siitä, että joku tuo vaihtelua ja tämä esitys on rakennettu nimenomaan baariin sopivaksi. Nämä runot ovat arkisia ja humoristisiakin, vakuuttaa Juha Rautio.

Agit Cirk esiintyy torstaina 17.03 klo.20.00 alkaen Ivalossa Kultahipussa ja perjantaina Utsjoella Pub Rastigaisassa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.