Hyppää sisältöön

Nobel-palkittu iranilainen arvostelee Nokia Siemensiä

Nobelin rauhanpalkinnon saanut iranilainen Shirin Ebadi arvostelee saksalais-suomalaista verkkoyhtiötä Nokia Siemensiä vakoiluteknologian myymisestä Iranille. Maanpaossa asuva Ebadi sanoi, että kauppa vie pohjaa Iranin oppositiolta. Teknologiaa epäillään käytetyn toisinajattelijoiden painostukseen.

Ranskalaisen kulttuuriradiokanavan haastattelussa Shirin Ebadi sanoi, että joukko ulkomaisia yrityksiä tukee Iranin hallitusta painostuksessa ja sensuurissa.

- Nokia Siemens toimi selvästi näin, kun se myi Iranin johdolle ohjelmistoja ja teknologiaa, jolla voidaan valvoa matkapuhelinliikennettä ja tekstiviestejä, Ebadi sanoo.

Nokia Siemens Networks on vähätellyt mahdollisuuksia käyttää myytyä teknolgiaa puheluiden salakuunteluun tai internet-viestien vakoiluun. Uutistoimisto AFP:n haastattelema Nokia-Siemensin viestintäpäällikkö Riitta Mård kiistää, että yhtiö tukisi vakoilua. Hänen mukaansa yhtiön teknologia voi päinvastoin tukea sananvapautta ja demokratiaa.

Nokia Siemens on aiemmin sanonut, että sen vuonna 2008 Iraniin myymillä laitteitta voi tarkkailla paikallispuheluita, mutta ei esimerkiksi seurata kansainvälistä puhelinliikennettä.

Shirin Ebadi arvioi France Culture -radiolle, että kaupallisten sopimusten kyseenollessa ihmisoikeudet jäävät sivuun. Muunmuassa Euroopan parlamentti on arvostellut Nokia-Siemensiä valvontamenetelmien antamisesta Iranin johdolle.

Iran pitää maan sisäistä oppositiota tiukassa otteessa. Viime kesänä kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeen Iranissa pidätettiin tuhansa hallitusta vastustaneita mielenosoittajia ja oppositon jäseniä. Kymmeniä ihmisiä sai surmansa.

Shirin Ebadi on vuonna 2003 Nobelin palkinnon saanut iranilainen ihmisoikeusaktivisti.