Parhaan kahvinmaistajat pistetään tänään järjestykseen

Suomen taitavimmat kahviammattilaiset kilpailevat tällä viikolla paremmuudesta Helsingin Messukeskuksessa pidettävissä baristakisoissa.

Lajeina ovat: kahvidrinkit, espressopohjaiset juomat, espresso juomien pintaa tehtävät kuviot ja kahvinmaistelu eli cup tasting.

Cup Tasting-kisassa parhaaksi kahvinmaistajaksi on ehdolla kuusi henkilöä. Yksi heistä on vihtiläinen, Lohjalla miehensä kanssa kahvialayritystä pyörittävä Mia Nikander.

-Rakastuin kahviin ihan totaalisesti jo 6-vuotiaana. Kahviammattilaiseksi minut sai oikeastaan Cran Palomar kahvi, johon tutustuin 7-vuotta sitten lomamatkalla, kertoo Mia Nikander.

Jos päädytään tasatilanteeseen, nopeus ratkaisee

Cup Tasting-kilpailussa kilpailijat suorittavat kahvinmaisteluradan, jossa on tarkoitus löytää kahdeksasta kolmen kahvin ryhmästä kaksi samaa kahvia. Kolmas kahvi on ns. odd cup eli ryhmään kuulumaton kahvi.

Tunnistamisen voi tehtä joko haistamalla tai maistamalla käyttäen cupping-lusikkaa.

Kilpailun voittaa se, jolla on enitein oikein erotettuja odd cupeja. Jos päädytään tasatilanteeseen, voittaja on se, joka suoriutuu radasta nopeimmin.

-Kilpailijat käyttävät suun koko kapasiteettia. Lusikalla ryystetään kahvia, jotta mukana tulee paljon ilmaa ja näin erilaiset maut tuntee paremmin, kertoo Mia Nikander.

Suklaista tai hapokasta

-Erikoiskahvien ja viinin maistelussa on hyvin paljon samanlaista. Kahvinmaistelussa haetaan hapokkuutta ja erilaisia makuja. Kahvia kuvaillaan usein sanoin suklainen, pähkinäinen, hapokas, jämäkkä ja täyteläinen, kertoo Nikander.