Sushi taipuu lahtelaisten suihin

Sushi on japanilainen herkku, jota todenteolla tuodaan nyt Lahteen. Lahden Vapaudenkadulla on lähitulevaisuudessa kaksikin sushi-paikkaa. Entisen ranskalaisen lettukahvilan tilalle perustettiin viime vuoden lopulla sushi-kahvila ja torin viereen avataan piakkoin 24-paikkainen sushi-baari.

sushi
Sushi Cafessa saa syödä vaikka sormin jos puikot ei istu käsiin, kertoo kahvilassa työskentelevä Nina Rantanen.YLE / Tuija Veirto

Lahdessa ei ole aiemmin päästy nauttimaan sushista. Viime vuoden loppupuolella japanilaista herkkua on päästy maistelemaan Vapaudenkadulla, entisen lettubaarin tiloissa.

- Kahvilaperiatteella toimimme, mutta keskitymme sushiin. Kahvia toki saa, jos haluaa, toteaa Sushi Cafessa työskentelevä Niina Rantanen.

Sushi Cafessa mukaillaan enemmän eurooppalaista ruokakulttuuria kuin japanilaista. Rantanen kuvailee kahvilaa tapas-tyyppiseksi.

- Moni on tullut kysymään, löytyykö meiltä japanilaista teetä, sakea ja muuta tällaista. Sushi on kuitenkin ainoa kytkös Japaniin.

Sushia voi syödä joko paljain käsin tai japanilaisilla syömäpuikoilla. Rantasen mukaan kahvilassa korostetaan, että puikkojen ja sormien ohella sushia voi syödä myös haarukalla.

- Moni haluaa kokeilla puikkoja, vaikka aikaisemmin ei olisi niitä käyttänyt. Itse käytän sormia, mikä on aivan sallitu tapa.

Sushi ei ole pelkästään raakaa kalaa

Sushi mielletään yleensä kalaruuaksi, joka sisältää käytetään raaka kalaa. Aineksina voi yhtä hyvin käyttää kasviksia tai lihaa. Sushin tärkeimmät raaka-aineet ovat riisi ja merilevä, joka kietaistaan riisin ja esimerkiksi kalan tai kasvisten ympärille.

Sushi Cafessa käytetään täytteenä pääasiassa kalaa, mutta kasvisruuan ystäville löytyy myös annoksia. Lihaa ja kanaa ei annoksista löydy, kertoo Niina Rantanen.

- Ihmisillä on usein ennakkoluuloja sushista, että minä en raakaa kalaa syö. Sushi on paljon muutakin. Meillä käytetään yllättävän vähän raakaa kalaa.

Yleisimpiä sushityyppejä ovat makisushi ja nigirisushi. Sushi-termistöä ei tarvitse kuitenkaan opetella ulkoa ennen kuin tilaamaan pääsee.

- Neuvomme kyllä, jos asiakas ei tiedä, että mikä on mitäkin. Itsekin opin täällä vasta kaikki termit. Sushi oli ihan vieras asia ennen, kuin tänne tulin töihin, Rantanen toteaa.

Lähteet: YLE Lahti