Myssyjä syöpäpotilaille

Etelä-Karjalassa kampanjan aloittanut Eija Pönni neuvoo, että myssy tulee valmistaa hiostamattomasta ja kutittamattomasta langasta.

hatut
Neulelankojen kysyntä on lisääntynyt viime vuosina.
Sytomyssyä neulovan kannattaa valita lanka huolella, jotta päähineestä ei tule kutittavaa ja hiostavaa.YLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

Etelä-Karjalassakin ryhdytään keräämään itse tehtyjä myssyjä syöpäpotilaiden tarpeisiin.

Tammikuussa Oulusta jo yli kymmenelle paikkakunnalle laajentunut neulekeräys kannustaa kutomaan tai virkkaamaan myssyjä sytostaattihoitoa saaville potilaille.

Etelä-Karjalassa kampanjan aloittanut Eija Pönni neuvoo, että myssy tulee valmistaa hiostamattomasta ja kutittamattomasta langasta.

Myssyt lahjoitetaan Etelä-Karjalan keskussairaalan syöpähoitoyksikölle jaettavaksi kaikille potilaille. Valmiita myssyjä ottavat vastaan muun muassa Vainikkalan Sale sekä Pyöröpuikko ja Karjalan Ompelukone Lappeenrannassa.

Neulo tai virkkaa

Myssyn voi joko neuloa taikka virkata. Sitä voi koristella mielensä mukaan tai jättää koristeet pois. Suosittua on ollut virkattu kukkanen ohimolla.

Myssyn tulee olla mieluiten luonnonkuiduista kuten bambu-, silkki-, maissi- tai villalangoista tehty. Kaikki kutittamaton lanka siis käy.

Myös miehille ja lapsille voi myssyjä tehdä. Malli on vapaasti päätettävissä. Kun jokainen tekee myssyn oman päänsä kokoisena, niin saadaan hyvin eri kokoisia myssyjä aikaan.

Myssyssä tulee olla merkintä pään ympäryksestä, materiaali sekä pesuohjeet.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala