1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maailman suurinta lasten- ja nuortenkirjapalkintoa tavoittelee seitsemän suomalaista

Astrid Lindgrenin muistoksi jaettavan ALMA-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on tänä vuonna ehdolla seitsemän suomalaista. Maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto on arvoltaan viisi miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 510 000 euroa.

Jimmie Åkesson lukee iltaisin pojalleen Astrid Lindgrenin kirjoja – kulttuuriväki suuttui. Kuva: TV1:n kuva-arkisto

Kaikkiaan ALMA-palkinnon (Astrid Lindgren Memorial Award) saajiksi on nimetty 167 ehdokasta 61 maasta. Palkinnon voi saada lasten- ja nuortenkirjailija, kuvittaja tai kertoja tai se voidaan myöntää lukemista edistävästä työstä. Vuosittain jaettavan palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja vahvistaa lasten oikeuksia.

Vuoden 2010 palkinnon saaja julkistetaan keskiviikkona 24. maaliskuuta kello 13 Astrid Lindgrenin lapsuudenkodissa Smoolannin Vimmerbyssä. Palkintotilaisuus on nähtävissä suorana myös Internetin välityksellä palkinto-organisaation kotisivuilla.

Palkinto jaetaan nyt seitsemännen kerran. Ruotsin hallitus perusti palkinnon Astrid Lindgrenin kuoltua vuonna 2002. Palkintosumman suuruudella hallitus haluaa korostaa lasten ja nuorten lukuharrastuksen tärkeyttä.

Palkinto jaetaan elämäntyöstä, ei yksittäisestä teoksesta. Vuonna 2009 palkinnon sai Tamer-instituutti (Tamer Institute for Community Education), joka on perustettu vuonna 1989. Ramallahissa toimiva organisaatio tekee työtä lasten ja nuorten lukuinnostuksen ja luovuuden edistämiseksi Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla.

Suomesta ehdolla ALMA-palkinnon saajiksi ovat:

kirjailija Tove Applegren

kirjailija Aino Havukainen ja kuvittaja Sami Toivonen

kirjailija-kuvittaja Mauri Kunnas

kirjailija Hannu Mäkelä

kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola