1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsi harkitsee korvauksia Gaddafin pojalle

Sveitsin Geneven kantoni saattaa maksaa korvauksia Libyan johtajan Muammar Gaddafin pojalle Hannibalille. Syynä on Hannibal Gaddafin pidätyksen yhteydessä otetun valokuvan päätyminen julkisuuteen.

Ulkomaat
Hannibal Gaddafi
Hannibal GaddafiSabri Elmehdawi / EPA

Sveitsin poliisi pidätti Hannibal Gaddafin geneveläisessä loistohotellissa vuonna 2008 syyttäen häntä kahden palvelijansa pahoinpitelystä. Pidätyksen yhteydessä otettu valokuva julkaistiin viime vuonna Tribune de Geneve -lehdessä.

Gaddafi on haastanut sekä lehden että kantonin hallituksen oikeuteen ja vaatinut noin 69 000 euron vahingonkorvausta. Geneven kantonin viranomaiset ovat pahoitelleet kuvan julkaisemista ja sanoneet olevansa valmiita maksamaan korvauksia. Myös lehden pitäisi kantonin mukaan osallistua korvausten maksuun. Korvauksen suuruutta ei ole paljastettu.

Libyan ja Sveitsin suhteet tulehtuivat pahasti pidätyksen vuoksi. Pidätyksen jälkeen Libya lopetti öljyn viennin Sveitsiin, veti miljardien varat sveitsiläispankeista ja tuomitsi kaksi sveitsiläistä liikemiestä viisumirikkomuksista. Helmikuussa Libya keskeytti viisumien myöntämisen Euroopan Schengen-alueen asukkaille. Muammar Gaddafi on myös ennättänyt julistaa "pyhän sodan" Sveitsiä vastaan.

Välillä Sveitsi pyysi anteeksi tapaa, jolla Gaddafin pidätys pantiin toimeen, mutta perui sittemmin anteeksipyynnön.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset