EU-komissio: Suomen alijäämä liian iso

EU-komission mukaan Suomen julkisen talouden alijäämä on tänä vuonna nousemassa yli kolmen prosentin ylärajan. Komissio pyytää Suomea tarkentamaan suunnitelmiaan siitä, kuinka vajetta saadaan painettua alas.

talous

Finanssikriisi ja sitä seurannut taantuma saivat Suomen lisäämään elvytystoimia samaan aikana kun verotulot alkoivat pudota.

EU-komission mukaan alijäämä on tästä syystä väliaikaisesti ylittämässä vakaus- ja kasvusopimuksessa määrätyn 3 prosentin viitearvon suhteessa BKT:hen ja nousee 3.6 prosenttiin vuonna 2010. Viime vuonna vaje oli 2,2 prosenttia.

Ensi vuonna vajeen arvioidaan laskevan 3,0 prosenttiin.

Komission mukaan Suomen vakauttamistoimiensa pohjaksi tekemät kasvuennusteet ovat kuitenkin "huomattavan optimistisia", minkä takia julkisen talouden tilanne voi osoittautua luultua heikommaksi.

Suomi tarvitsee strategian

Komissio kehottaa Suomea varmistamaan, että alijäämän 3 prosentin viitearvon ylittyminen vuonna 2010 pysyy hallinnassa ja väliaikaisena.

Lisäksi Suomen pitäisi "määritellä julkisen talouden keskipitkän aikavälin strategia, jolla palautetaan julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyys".

Komissio esitti tänään arvionsa Suomen sekä Belgian, Bulgarian, Saksan, Viron, Irlannin, Espanjan, Ranskan, Italian, Alankomaiden, Itävallan, Slovakian, Ruotsin ja Britannian tarkistetuista vakaus- ja lähentymisohjelmista.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus