Leuhkan miehen laseissa on musat mukana

Hyvät aurinkolasit maksavat. Paljon. Aurinkolaseja voi toki ostaa myös halvalla, marketeissa ja huoltoasemilla seisoo telineitä kakkuloita pullollaan. Halvat lasit voivat olla yhtä tyylikkäät kuin kalliit merkkilasitkin mutta samaa suojaa niistä ei välttämättä saa. Eikä niissä ole MP3-soitinta.

silmälasit
Aurinkolasit
Leuhkan pojan lasit. Varustuksena MP3-soitin.YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

- Eivät halvat lasit nyt suoraan vaaralliset voi olla, mutta ei niissä välttämättä ole samoja suojauksia kuin kunnollisissa aurinkolaiseissa. Tosin ne voivat muuttua vaaralliseksi silloin, jos linssi on tumma eikä UV-suojaa ole. Tumman linssin takana pupilli laajenee suureksi ja jos suojaa ei ole, pääsee silmään paljon UV-säteilyä, sanoo opitkko Petri Flander.

Juuri UV-säteiltä suojautuminen on aurinkolasien syvin olemus.

- UV-säteily on oikein hyvä kaihin ruoka. Silloin kun UV:ta tulee sinne silmään, se kehittää sinne kaihia. Mennään tuonne lämpöisiin maihin, niin siellä kaihia esiintyy monilla paljon aikaisemmin kuin Suomessa, Flander kertoo.

UV-suojan lisäksi hyvissä aurinkolaisessa on yleensä myös polarisoivat linssit. Ne ovat etenkin auton ratissa aika ehdottomat vehkeet, sillä ne estävät häikäisyä.

- Polarisoiva käsittely poistaa vaakaheijastuksen. Kun suoraan katsotaan aurinkoon, niin sehän ei siinä auta mutta kun heijastus tulee vaikkapa vedestä tai tienpinnasta, auton konepellistä tai muualta, niin se blokkaa sen heijastuksen pois. Moottoripyöräilyssä polarisoiva linssi ei ole hyvä, sillä lasien eteen tulee vielä visiiri ja siitä saattaa tulla vääristymiä, Flander sanoo.

Leuhkan pojan lasit

Jo kamalalla 80-luvulla oli tarjolla aurinkolaseja, joihin oli istutettu radio. Radio oli suuri mötikkä toisessa sangassa eikä se yleensä toiminut. Ja jos toimikin, ei sitä rätinältä voinut kuunnella.

Tämän kevään kuumin uutuus ovat aurinkolasit, johin on upotettu MP3-soitin. Soundi on komea, lasit ovat komeat mutta komea on hintakin.

- Nämähän ovat sellaisen leuhkan pojan rillit. Näitä monet hiplaa mutta sitten kun sanoo hinnan eli vähän yli 300 euroa, niin kyllä se into hyytyy siihen, Flander sanoo.

Kalliitkaan eivät kestä kaikkea

Halvat lasit voivat kuitenkin Flanderin mukaan olla ihan kelpo pelit. Jos hinta nousee sata euroa, se ei välttämättä takaa, että lasit ovat myös sata kertaa paremmat. Hinta tuo kuitenkin mukanaan joitain etuja.

- Jos lasit hajoavat, niihin saa varaosia. Voi myös olla varma siitä, että linssitekniikka on oikeanlaista. Halvat linssit tehdään aina valupainepuristus menetelmällä, jossa linssin optiikka on mitä sattuu. Sitten kun mennään kunnollisiin aurinkolaseihin, niin ne linssit hiotaan ihan samalla tavalla kuin tavallisissa silmälaseissa, eli niihin tehdään optinen hionta, Flander kertoo.

Flander törmää työssään päivittäin asiakkaan kysymykseen lasien kestävyydestä. Koska nämä maksavat enemmän, niin kestävätkö ne myös enenmmän?

- Sanon aina, että koskaan ei kannata vetää autoa käyntiin silmälaseilla, koska sitä ne eivät kestä. Joskus ne kestää aivan älyttömästi ja joskus tuntuu, että ne hajoaa tosi pienestä. Kestävyyteen en uskalla ottaa kantaa mutta sen voin sanoa, että jos minä niiden päälle istun, varmasti hajoaa, naurahtaa Flander.

Pekka Peruskäyttäjälle ruskeat lasit

Aurikolaseihin on nykyään tarjolla vaikka minkä värisiä linssejä: ruskeita, mustia, punaisia, keltaisia, vihreitä, violettejä... Linssejä on tarjolla myös moneen eri käyttöön: golffareille on omansa, hiihtäjille omansa ja kalastajille omansa. Pekka Peruskäyttäjälle optikko Petri Flander möisi kuitenkin ruskeat lasit.

- He ovat kaikista tyytyväisimpiä siihen väriin. Se toimii parhaiten monessa paikassa ja varsinkin, jos linssiin pannaan voimakkuutta, niin se ei mene liian tummaksi. Ruskea väri blokkaa tätä sinistä, siroavaa valoa ja silloin kuva näkyy tarkempana, perustelee Flander.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski, Sanna Pirkkalainen