Uuden nuottikustantamon pahin kilpailija on kopiokone

Bassolaulaja Johann Tilli on perustanut nuottikustantamon vastaiskuna netistä ladattaville nuoteille. Edition Tilli -kustantamo julkaisee erityisesti suomalaisten säveltäjien tuotantoa.

kulttuuri
Bassolaulaja Johann Tilli.
IMG Artists

Uusi nuottikustantamo syntyi alun perin siksi, että Saksassa asuva bassolaulaja alkoi kirjoittaa nuotteja omalle äänialalleen sopiviksi. Tämän jälkeen Tillin muusikkoystävät kiinnostuivat hänen tekemisistään ja sanoivat, että nuoteilla olisi käyttöä myös muillekin.

Nyt Edition Tillin toiminta on muuttunut ammattimaiseksi. Kustantamo on julkaissut muun muassa Aarre Merikannon ja Tauno Marttisen sinfonioita.

Internetissä on paljon erilaisia foorumeita, joiden kautta nuotit leviävät helposti. Kopiokone on kaikille kustantajille punainen vaate, Tilli sanoo.

Hänen mukaansa nuottikustantamo onkin enemmän kulttuuriteko kuin mikään rahasampo. Edition Tilli on ottanut sydämenasiakseen hieman unhoon jääneiden säveltäjien lisäksi myös nuorten suomalaisten säveltäjien tukemisen, sillä nuorten säveltäjien on vaikea saada teoksiaan esille ja soittajien saataville.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Irmeli Kangaspunta