1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Johanna Korhonen

Johanna Korhonen selätti Alman hovissa

Lapin Kansan päätoimittajan paikalta äkkipotkut saanut Johanna Korhonen on hovioikeudessa voittanut oikeusjuttunsa Alma Mediaa vastaan. Alman tytäryhtiö tuomittiin maksamaan Korhoselle yli 80 000 euroa korvauksia.

Kuva: YLE

Helsingin hovioikeus on tuominnut Alman tytäryhtiön Pohjois-Suomen Media Oy:n korvaamaan Korhoselle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 40 800 euroa, irtisanomisajana palkkana 34 600 euroa sekä yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 5 000 euroa.

Pohjois-Suomen Media Oy joutuu lisäksi maksamaan Korhosen oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroa.

Yhtiö harkitsee valitusluvan hakemista Korkeimmalta oikeudelta.

Käräjäoikeus: Luottamuspula riittää potkuihin

Korhonen hävisi jutun Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden kesäkuussa ja valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeudessa Korhonen vaati Alma Medialta laittomasta irtisanomisesta 230 000 euron korvauksia. Käräjäoikeus tyrmäsi Korhosen vaatimukset ja katsoi, että luottamuspula oli riittävä peruste päätoimittajatason työntekijän erottamiseen.

Tuomion mukaan Korhonen oli antanut työnantajalleen virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta. Lisäksi hän oli luvatta kertonut nimityksestään kilpailevalle lehdelle ennen aikojaan.

Potkut ennen ensimmäistä työpäivää

Alma Median johto irtisanoi Korhosen työsuhteen syksyllä 2008, jo ennen kuin hän ehti aloittaa Lapin Kansan päätoimittajan tehtävässä.

Korhosen mukaan potkujen syynä oli se, että hänen puolisonsa on nainen. Alma Media taas on perustellut irtisanomista muun muassa Korhosen epärehellisellä ja vilpillisellä toiminnalla.

Käräjäoikeuden mielestä Korhonen ei kyennyt antamaan riittävää selvitystä siitä, että tämän parisuhde naisen kanssa olisi ollut irtisanomisen syy.

Syyteharkinta epäillystä työsyrjinnästä kesken

Korhosen pikapotkuista on vireillä toinenkin oikeusprosessi.

Poliisi on epäillyt työsuhteen purkanutta Alma Median johtajaa työsyrjinnästä. Helsingin kihlakunnansyyttäjällä on asiassa syyteharkinta vielä kesken.

Tutkintapyynnön poliisille tehneen Uudenmaan työsuojelupiirin mukaan Alma Media syrji Korhosta eikä työsuhteen purkamiselle ollut laillisia perusteita.