Tavasen ja Pälkäneen kiista jatkuu

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei ota Tavasen ja Pälkäneen kunnan korvauskärhämää käsittelyyn. Hallinto-oikeuden mielestä sopimuskiista kuuluu käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Pälkäne
Maaperän porausta
YLE / Antti Eintola

Tavase Oy on vaatinut kuntaa korvaamaan osan pohjavesitutkimuksista, joilla selviteltiin Pälkäneen Kankaamaan teollisuusalueen pohjaveden pilaantumista keväällä 2008.

73 509,66 euron tutkimuksissa selvisi, että pohjavesi oli pilaantunut tekopohjavesihankkeen havaintoputkeen ilkivaltaisesti kaadetusta aineesta.

Tavase haki muutosta teknisen lautakunnan päätökseen, jossa kunta kieltäytyi maksamasta sille jyvitettyä 48 000 euron osuutta tutkimuskuluista.

Kunta ei suostu maksamaan, koska teknisen lautakunnan mukaan vahinkoa ei olisi voinut tapahtua ilman tekopohja-vesihankekeen tutkimuksia, joten siitä aiheutuneista kustannuksista vastaa Tavase Oy.

Tavasen mielestä Pälkäneen kunta on kuitenkin velvollinen korvaamaan asian selvittämisestä aiheutuneet kustannukset, koska se on pilantuneeksi epäillyn alueen omistaja tai haltija.

Tavasen tekopohjavesihankkeen tutkimuksia on häiritty ilkivaltaisesti myöhemminkin. Tavase-yhtiö teki rikosilmoituksen ilkivallasta viime syksynä.

Lähteet: YLE Tampere