Kännykkä kannattaa varmuuskopioida

Kännykkä on monelle pajon muutakin kuin pelkkä puhelin. Se on valokuva-albumi, musiikkisoitin ja kalenteri. Mitä jos kännykkä hajoaa, katoavatko tallennetut tiedot bittiavaruuteen? Eivät, jos tallentaa puhelimen tiedostot tietokoneelle.

tiede
Kännykän sisällöt on syytä tallentaa muuallekin kuin puhelimeen.YLE / Lahti

- Suosittelemme, että asiakas säännöllisesti tallentaisi puhelimen sisällön tietokoneelleen, toteaa myymäläpäällikkö Mikko Sommarberg Price Pointista Lahdesta.

Tallennukseen tarvittava tietokoneohjelmistossa tulee uuden puhelimen mukana. Kaikilla ei kuitenkaan ole edelleenkään tietokonetta.

- Silloin sisältö voidaan siirtää puhelimen erilliselle muistikortille, sanoo Sommarberg.

Jos puhelin joudutaan lähettämään huoltoon, huollossa matkapuhelimen tiedot voidaan kaivaa esille. Toisaalta, huollossa tiedot voivat kadota, kun puhelin päivitetään.

- Meillekin on käynyt niin, että laite on tyhjennetty huollossa ja asiakas on menettänyt kaikki vanhat tiedot. Olemme kuitenkin viisastuneet vahingoista ja kehotamme tekemään aina varmuuskopionnin.

Huolto kestää viikkoja

Useimmiten, kun puhelin viedään huoltoon, siinä on takuuta jäljellä, jolloin korjaaminen ei maksa asiakkaalle.

Osa firmoista myös välittää puhelimen veloituksetta korjattavaksi, vaikka laitetta ei olisikaan ostettu kyseisestä liikkeestä. Toiset voivat kuitenkin ottaa välityspalkkiona kymppejä vaivanpalkkaa.

Pääasiassa puhelin matkaa korjattavaksi pääkaupunkiseudulle, jonne isoimmat matkapuhelinvalmistajat ovat keskittäneet huoltonsa. Joskus laite matka voi suuntautua jopa ulkomaille asti, riippuen puhelimen valmistajasta.

Kuinka tahansa, luuria saa odottaa takaisin viikkoja.

- Yleensä kaksi viikkoa, harvemmin pitempiä aikoja, sanoo DNA:n Aleksanterinkadun myymälän myyntineuvottelija Juha Kallio.

Mahdollisuuksien mukaan asiakkaalle annetaan huollon ajaksi lainapuhelin, kerrotaan sekä Price Pointista että DNA:lta.

- Huoltoja on kuitenkin sen verran paljon, että aina puhelinta ei vain ole antaa, myöntää Kallio.

Suojaa kännykkä kosteudelta

Tyypillisesti matkapuhelimissa esiintyvät viat liittyvät puhumiseen, puhetta ei kuulu tai puhelut katkeavat, tai puhelin särisee. Myös akuissa on ongelmia. Vaikka vika ei olisikaan asiakkaassa, voisi puhelinta kohdella paremminkin.

- Usein laitteissa on kosteuden aiheuttamia ongelmia, kun puhelinta ei suojata esimerkiksi sateessa, muistuttaa Kallio.

Vaikka puhelimien takuukorjaukset ovat arkipäivää puhelinkauppiaille, he eivät pidä laitetta muutakaan elektroniikkaa hajoamisalttiimpana.

- Kyse on massatuotteesta, joista pääosa pelaa kuten pitääkin, vakuuttaa puolestaan Mikko Sommarberg.

Tätä juttua varten yritin saada kommentit myös kahden suurimman ja kauneimman, eli Elisan ja TeliaSoneran paikallisista myymälöistä. TeliaSoneralla rivityöntekijät myymälöissä eivät saa pukahtaa konsernin asioista, ja Elisalle sain vain jätettyä soittopyynnön puhelinvaihteen kautta paikalliseen myymälään. Kukaan ei kuitenkaan soittanut perään.

Lähteet: YLE Lahti / Juha-Petri Koponen