1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajavartiolaitos esti yli 3 000 laitonta maahantuloa

Rajavartiolaitos uskoo estäneensä viime vuonna 3 200 laitonta maahantuloa Suomeen. Lähes jokainen estetyistä maahantulijoista yritti tulla Suomeen Venäjältä. Rajavartiolaitoksen mukaan laittomasti Suomeen tulevat päätyisivät ihmiskaupan uhriksi tai syyllistyisivät rikoksiin Suomessa tai muissa maissa.

Kotimaan uutiset
Rajavartija tarkastelee hänelle ojennettua punakantista passia.
YLE

Rajavartiolaitoksen yksi tehtävä on estää laitonta maahantuloa Suomeen. Tämän takia Suomen rajojen ulkopuolella työskentelee viisi yhdyshenkilöä, jotka käyvät läpi Suomesta viisumeita hakeneiden taustatietoja. Lähes jokainen evätty viisumi haettiin Venäjällä.

- Yhdyshenkilöillämme ovat käytössä kohdepaikoissa salatun tietoliikenneyhteyden kautta monet viranomaisrekisterit, kuten esimerkiksi poliisin rekisterit. Viisumit on evätty henkilöiltä, jotka ovat syyllistyneen aiemmin joihinkin rikoksiin Suomessa tai muissa maissa. Tai toisaalta näiden henkilöiden profiili ei yksinkertaisesti ole osunut siihen matkaan, minkä tyyppistä matkaa he ovat viisumia hakiessaan esittäneet, sanoo rajavartiolaitoksen majuri Ilkka Herranen.

Rajavartiolaitoksen yksi yhdyshenkilö työskentelee Kiinassa Pekingissä ja neljä henkilöä eri puolilla Venäjää. Viime vuonna Kiinasta estettiin sadan henkilön matka Suomeen.

Kiireisintä yhdyshenkilöillä on Pietarissa, jossa vuosittain haetaan ja myönnetään Suomeen yli 500 000 viisumia. 1 500 henkilön matka Suomeen tyssäsi viime vuonna Pietariin.

Nuoret tytöt eivät päässeet Suomeen

- Yksi esimerkkitapaus on sellainen, että Venäjän itäisimmistä osista oli hyvin nuoria tyttöjä matkalla Suomeen. He olivat kertoneet osallistuvansa Suomessa oman tanssiseuransa keskinäisiin kilpailuihin. On hyvin erikoista, että tällaista pitää tulla toteuttamaan useiden tuhansien kilometrien päähän. Tässä tapauksessa päädyimme esittämään ulkoministeriölle, ettei näille nuorille tytöille myönnettäisi Suomeen viisumia, toteaa Ilkka Herranen.

Ulkoministeriö tekee ratkaisunsa rajavartiolaitoksen yhdyshenkilöiden esittämien tietojen perusteella. Käytännössä hyvin usein yhdyshenkilöiden lausunto ratkaisee, myönnetäänkö viisumi vai ei.

Ulkomailla tehtävä tehokas ennakkotyö näkyy myös rajoilla. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoissa paljastuu vuosittain satoja väärennetyillä asiakirjoilla Suomeen yrittäviä matkaavia. Tapauksia olisi huimasti enemmän ilman Venäjällä tehtävää ennakkokarsintaa.

Laittomat maahantulijat päätyisivät rajavartiolaitoksen mukaan mahdollisesti Suomessa tai muissa maissa ihmiskaupan uhriksi tai syyllistyisivät rikoksiin.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen

Lue seuraavaksi