1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikka toivoo suomalaisapua ydinvoimalan korjaukseen

Pääministeri Matti Vanhanen on jatkanut torstaina vierailuaan Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikan varapresidentti Kgalema Motlante otti Vanhasen vastaan pesidentin virka-asunnossa, Kapkaupungissa. Yksi keskustelunaiheista oli Kapkaupungin lähellä sijaitsevan ydinvoimalan peruskorjaus.

Ulkomaat
Matti Vanhanen leikkaa oranssinväristä nauhaa poikki Metso Mineralsin rakennuksen ovensuussa Johannesburgissa.
YLE

Kahdenkeskisissä neuvotteluissa varapresidentti Motlante pyysi suomalaisilta yrityksiltä muun muassa apua Kapkaupungin ulkopuolella sijaitsevan Koebergin ydinvoimalan peruskorjaukseen.

Koebergin ydinvoimalassa on ollut jatkuvia tuotantokatkoja ja Etelä-Afrikan hallitus on päättänyt peruskorjata voimalan.

- Peruskorjauksessa tarvitaan juuri sellaista korkeateknologista osaamista, jota suomalaisilla yrityksillä on, aina nostureita myöten, pääministeri Vanhanen sanoi Yleisradion haastattelussa.

Vanhasella oli mukanaan vierailulla teollisuusvaltuuskunta, jota johti Metson konsernijohtaja Jorma Eloranta. Vierailun yhteydessä suomalaisille yritykselle annettiin päivitys Etelä-Afrikan tämän hetken investointeja ja kauppaa koskevista laeista ja määräyksistä ja kerrottiin mitä Black Economic Empowerment ohjelma merkitsee.

Ohjelman avulla pyritään saamaan yrityksiin lisää mustia työntekijöitä ja rohkaisemaan yrityksiä aloittamaan myös omia mustan työvoiman koulutusohjelmia. BEE-ohjelman tarkoituksena on myös lisätä mustan väestönosan omistusta maassa toimivissa yrityksissä.

Tukea turvaneuvostopyrkimyksiin

Vanhasen vierailun näkyvin poliittinen anti oli se, että molemmat maat lupasivat tukea toistensa hakemuksia YK:n turvallisuusneuvoston jäseniksi.

- Tämä oli hyvä päätös. Tähän saakka tällaisia lupauksia on annettu alemmalla virkamiestasolla, mutta niitä ei lasketa. Kampanjoimme aina tällaisilla vierailuilla jäsenyytemme puolesta ja nyt sekä Tansania että Etelä-Afrikka ovat meidän tukenamme, Vanhanen sanoi.

Pääministeri Matti Vanhanen aloitti Afrikan kiertomatkansa maanantaina Tansaniasta, jonka jälkeen hän saapui keskiviikkona Etelä-Afrikkaan. Hän palaa kotiin huomenna.

Lähteet: YLE Uutiset / Tapio Vestinen

Lue seuraavaksi