Ulkotyö suojaa miehiä munuaissyövältä?

Ulkotöissä ja auringonvalossa työskentelevät miehet saattavat sairastua munuaissyöpään muita harvemmin. Yhteyden selittänee miesten suuri D-vitamiinin saanti.

Auringonvalosta saatava D-vitamiini on yhdistetty muidenkin syöpäriskien pienentymiseen. Muun muassa eturauhas- ja paksusuolen syövät saattavat liittyä liian vähäiseen D-vitamiinin saantiin.

Cancer-lehdessä julkaistut havainnot ovat biologisesti uskottavia, sillä munuaiset hoitavat D-vitamiinin aineenvaihdunnan. Ne muun muassa työstävät D-vitamiinia sen aktiiviseen muotoon. D-vitamiinin vajaus on myös lisääntynyt samoihin aikoihin kuin munuaissyövät, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 1 100 munuaissyöpään sairastunutta ja 1 500 tervettä verrokkia neljästä Keski- ja Itä-Euroopan maasta.

Kun tutkijat selvittivät osallistujien ammatit ja työolot, ulkotöitä tekevistä havaittiin sairastuneen noin kolmanneksen harvempi kuin sisätöitä tekevistä. Ulkotyöhön liittynyt vaikutus oli vielä vahvempi miehillä, jotka asuivat pohjoisilla seuduilla, joissa auringonvaloa on vähemmän ympäri vuoden.

Ulkotyö ei liittynyt naisten munuaissyöpiin, mikä tekee tuloksista epävarmoja. Mahdollisesti miesten ja naisten hormonaaliset tai käyttäytymiseen liittyvät erot selittävät tämän. Ero voi myös johtua jostain kolmannesta tekijästä, jota tässä tutkimuksessa ei huomioitu.