1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. snapsit

Venäläisvanhukset nauttivat vanhoista lauluista ja snapseista

Suomessa asuvista ulkomaan kansalaisista jo 7 500 on yli 65-vuotiaita. Suurin osa heistä asuu pääkaupunkiseudulla, jossa mietitään miten heidän vanhuuden hoivansa järjestetään.

snapsit
Vanhuksen käsi nyrkissä
YLE / Antti Eintola

Tämän kysymyksen ympärillä pyörii keskustelu parhaillaan Helsingissä, kulttuurikeskus Caisassa, mihin on kokoontunut kuuden Euroopan maan monikulttuurisen ikäkysymyksen ammattilaisia kaksipäiväiseen seminaariin.

Missä on koti?

– Saksa on otettu yhdeksi keskustelun esimerkiksi, kertoo Vanhustyön keskusliiton suunnittelija Hilkka Linderborg.

Suuri joukko turkkilaisia saapui muutamia vuosikymmeniä sitten Saksaan töitä tekemään ja silloin ajateltiin, että kunhan työura on ohi, niin he suuntaavat takaisin kotimaahansa. Toisin kävi.

– Heidän kotinsa ja elämänsä on nyt Saksassa. Osa toki palasi, mutta suurin osa ei halua jättää kotiaan ja kulttuuriaan uudestaan, sanoo Linderborg.

Toisena esimerkkinä Linderborg mainitsee suomalaisten suuren siirtolaisjoukon, joka suuntasi leveämmän leivän perässä Ruotsiin. Heistäkin suurin osa asuu edelleen uudessa kotimaassaan, mutta suomalaisuus ei lähde heistä koskaan.

Suomessa hyviäkin esimerkkejä

Suomi on ollut monikulttuurinen maa jo vuosisatojen ajan ja sulassa sovussa on eletty suuren osan aikaa. Maahamme tulleet ensimmäiset venäläiset saapuivat jo 1700-luvulla ja pakolaisiakin on ollut jo vuosikymmenten ajan.

Maahan muualta saapuneet vanhenevat muun väestön tahdissa.

– Miten saamme monikulttuurisuuden säilymään heidän ja myös Suomessa asuvien monikulttuuristen ikäihmisten elämässä? Siinä pääkysymys koko keskustelulle, Linderborg toteaa.

Vaikka meillä Suomessa onkin aihetta keskustelulle ja vielä paljon tekemättä, ovat ammattilaisseminaarin vieraat olleet innoissaan joistakin kehittämistämme hyvistä malleista.

Hilkka Linderborg mainitsee oivana esimerkkinä venäjänkielisille ortodokseille tarkoitetun Helenan vanhainkodin Helsingin Sörnäisissä, missä kulttuuri, kieli ja vaikkapa ruokaperinteet ovat säilyneet hienosti. Vanhukset, heidän tarpeensa ja oman kulttuurinsa tavat on otettu huomioon ja niitä kunnioitetaan.

– Siellä kaikuvat venäjänkieliset laulut, ortodoksinen uskonto ja sen perinteet ovat voimakkaasti läsnä eikä ruokaryyppyäkään katsota karsaasti, naurahtaa Linderborg.

Lähteet: YLE Helsinki/ Mika Saarelainen

Lue seuraavaksi