Rovaniemen teatteri ei peru lakon uhkaamia esityksiä

Rovaniemen teatteri ei ole perunut ensi viikon lauantain esityksiään, vaikka niitä uhkaa näyttelijöiden työnseisaus. Suomen Näyttelijäliitto on antanut varoituksen yhden päivän työnseisauksesta viikon kuluttua lauantaina vauhdittaakseen meneillään olevia työehtosopimusneuvotteluja.

teatteritaide

Näyttelijät vaativat ilta- ja lauantailisiä, jotka puuttuvat heiltä poiketen muista teatterissa työskentelevistä. Vaikka monet teatterit ovat jo peruneetensi viikon lauantain esitykset, Rovaniemen teatteri seuraa tilannetta varovaisen toiveikkaana.

- Me suhtaudumme siihen tällä hetkellä vielä toivorikkaasti. Työnseisauksella on uhattu lähinnä siksi, että vauhditettaisiin näyttelijäliiton ja teattereiden välisiä tes-neuvotteluita, kun ne ovat olleet pitkään jumissa, teatterinjohtaja Tytti Oittinen sanoo.

Oittinen uskoo neuvottelujen etenevän perjantaina, kun mukaan tulee sovittelija.

Jos tämä työnseisaus toteutuu, peruuntuu Rovaniemen teatterissa kolme esitystä: Kaksi Jäniksen vuosi -esitystä sekä Tärkeintä elämässä -esitys.

Maailman teatteripäivänä

- Ensi viikon lauantai on ajateltu täyteen esityksiä. Nyt on hyvä esityskausi ja sitä paitsi ensi viikon lauantai on Maailman Teatteripäivä. Silloin on aina tarkoitus erityisesti esittää ja lukea teatteripäivän julistukset ja muuten juhlia teatteria, Oittinen kertoo.

Jos esityksiä joudutaan perumaan, voi lipun vaihtaa tai saada rahat takaisin.

Oittinen arvelee, että esityksiä on peruttu lähinnä teattereissa, joissa on vierailijoita. Sopimuksen mukaan esitys on peruttava viimeistään 10 päivää ennen esitystä, muutoin vierailijoille on maksettava palkka.

Vierailijat ovat tyypillisiä esimerkiksi suurissa musikaaleissa.

Rovaniemen teatterissa kaikki ovat Oittisen mukaan omia näyttelijöitä. Teatterissa on 14 kuukausipalkkaista näyttelijää, jotka kaikki kuuluvat näyttelijäliittoon.

Lähteet: YLE Lappi / Marjukka Talvitie