1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Museonjohtaja katsoo näyttelyjä toisin silmin

Vastavalittu Forssan museoiden johtaja Kati Kivimäki sanoo, että kun hän menee itse museoon, hän alkaa katsella esineiden näytteillepanoa. Hän miettii, onko näyttely koottu muutaman ihmisen voimin kiireessä, ja miten näyttelystä saisi elävän.

Uusi Forssan museonjohtaja Kati Kivimäki näkee näyttelyt kokolailla eri tavalla kuin tavallinen rivikansalainen. Kuva: YLE / Eeva Hannula

Esimerkiksi parhaillaan Galleria Forssan Torin galleriassa on esillä tekstiilitaiteilija Ulla Pohjolan näyttely, ja jo yksi teos puhuttelee Kati Kivimäkeä voimakkaasti.

- Tästä näyttelystä ei oikeastaan tekstiiliteollisuus näy, vaan taitava käsityöläisyys ja tekstiilitaide. Historiasta tulee mieleen Ludvig XIV:n ajan asut, jotka oli tehty kalliisti ja käsin. Nämä ovat uniikkeja taideteoksia. Ulla Pohjola on alusta asti ollut uniikkilinjalla, kertoo Kati Kivimäki.

Tavallinen ihminen näkee rukinlavassa, että minunkin isoäidilläni oli tuollainen seinällä. Kati Kivimäki näkee museossa samat asiat kuin muutkin, mutta lisäksi ammatin kautta hän katsoo kokonaisuutta.

- Katson sitä, miten esinekulttuuri on orkestroitu ja esillepantu. Rukinlavat voivat olla yhdessä rivissä, ryijyt toisessa ja vaunut kolmannessa, kuten tyypillisessä kotiseutumuseossa.

- Seuraava askel on tehdä kuvaelmia, joissa näkyy esimerkiksi puoti tai tuvan sisusta. Nykyään museossa on elämystila, jossa esineet nivotaan osaksi tarinaa, joka voi olla myös fiktiivinen tai historiallisen henkilön elämän elävöitys, sanoo Kivimäki.