Matti Nykänen hyppää Ounasvaaralla toipilaana

Matti Nykänen osallistuu Taivalkosken ja Ounasvaaran veteraanikisoihin viikonloppuna. Into ja halu hypätä on niin kova, että hän nousee torniin, vaikka onkin toipilas. Samalla reissulla Nykänen myös keikkailee pohjoisessa.

urheilu
Matti Nykänen
Matti Nykäsellä on kova hinku päästä hyppäämään talven sairastelujen jälkeen.YLE / Arvo Vuorela

Sunnuntaina Matti Nykänen kiipeää hänelle jo nuoruusvuosilta tuttuun Ounasvaaran mäkitorniin Rovaniemellä. Ennen tätä hän hyppää lauantaina Taivalkoskella Taivalvaaran mäestä veteraanien kaksipäiväisessä kisassa. Miehellä on kova palo mäkihyppyyn.

- En pyri edes omaan huippusuoritukseeni, vaan tavoite on hypätä ja tulla turvallisesti alas.

- Onhan siellä kavereita, joilla on intoa enemmän kuin älyä, mutta se kuuluu veteraanisysteemiin, innostunut Nykänen kertoo.

- Olen sairastellut ja sydänfilmejä ja verikokeita on otettu, mutta nyt alan pikkuhiljaa tervehtyä ja viikonloppuna aion hypätä, Nykänen vakuuttaa.

Laulukeikkaa ja mäkihyppyä

Vuonna 2007, kun Matti Nykänen palasi mäkihyppykuvioihin, hän voitti veteraanien maailmanmestaruuden pikkumäessä Taivalkoskella. Tämän vuoden helmikuussa Nykänen sai pronssia Sloveniassa veteraanien MM-kisoissa pikkumäessä.

Nykänen kiipesi hyppytorniin viimeksi Sloveniassa. Tänä talvena mies on leiskauttanut hyppyristä vain 60 kertaa sairastelujen vuoksi.

- Olen aina sanonut, että olen itse itseni vastustaja. Minulle on sama ketä kilpakumppaneita kisassa on. Mutta sen voin sanoa, että tasokas kisa tulee. Pitkiä hyppyjä tullaan näkemään, vaikka puhutaan veteraanien kisoista. Mukana on kovanluokan kavereita, jotka pystyisivät hyppäämään lentomäestäkin.

- Tuntuu hyvältä tulla pitkästä aikaa Rovaniemelle. Se on tuttu kaupunki, jossa olen ollut leireillä juniorista lähtien. Paljon muistoja tulee mieleen ja nimenomaan hyviä muistoja, Matti toteaa.

Matti Nykäsellä on tiivis ohjelma viikonloppuna. Perjantaina hän esiintyy Iissä. Lauantaina Taivalkoskella mäkikisan koekierros alkaa kello 11 ja illalla hänellä on Tervolassa keikka. Sunnuntaina Ounasvaaralla koekierros alkaa kello 11.

Kisojen järjestäjä otti kultaa Sloveniassa

- Missä Matti liikkuu, siellä liikkuu paljon porukkaa, se nähtiin Slovenian kisoissakin, viikonlopun kisojen järjestäjä Markus Malvalehto kertoo.

Veteraanien kisa on kaksipäiväinen MM Jumping Team -osakilpailu. MM tulee järjestäjänsä haukiputaalaisen Markus Malvalehdon nimestä, eli kyseessä ei ole mittelö maailmanmestaruudesta.

Markus Malvalehto voitti Slovenian veteraanikisoissa ison mäen kultaa. Hän aikoo osallistua näihinkin kilpailuihin. Miehen tie hyppytorniin on aivan toisenlainen kuin Nykäsen.

- Aloitin mäkihypyn 35-vuotiaana ja nyt 52-vuotiaana takana on noin 13 000 harjoitushyppyä. Katsotaan miten tässä kisassa käy, komeita hyppyjä tullaan kisassa varmasti näkemään, Malvalehto vakuuttaa.

Kisaan tulee nelisenkymmentä hyppääjää Suomesta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Kukin kilpailija saa valita, hyppääkö vain yhdestä vai kaikista kolmesta mäestä.

Lähteet: YLE Lappi / Sirkku Savusalo