Ranskalainen tosi-tv -koe simuloi kidutusta

Ranskassa on esitetty suurta kohtua herättänyt, kidutusta simuloiva tosi-tv-ohjelma. Tv-ohjelmaan osallistuneet ihmiset houkuteltiin antamaan kilpailijoilleen lähes kuolettavia sähköshokkeja. Tosiasiassa kyseessä oli dokumentaarinen koe, ja sähköshokkeja saaneet kilpailijat näyttelijöitä.

viihde

Kuolemanpeli-nimiseen tositv-kisaan osallistuneita ihmisiä kehotettiin antamaan ohjelmassa kanssakilpailijoilleen erittäin voimakkaita sähköshokkeja. Lähes 80 prosenttia ohjelmaan osallistuneista suostui, vaikka tiesi sähköiskujen olevan lähes kuolettavia.

Osallistujat eivät tienneet, että Kuolemanpeli-ohjelma oli itse asiassa eräänlainen ihmiskoe, jossa sähköiskut olivat kuvitteellisia ja kilpailijat näyttelijöitä. Tekijöiden mukaan ohjelman tarkoitus oli tuoda esiin tositelevision potentiaalisia vaaroja ja ongelmia.

Kuvitteellisesta ohjelmasta dokumentin tehnyt Christopher Nick sanoo olleensa äimistynyt siitä, kuinka moni kilpailija oli valmis nuodattamaan sadistisia käskyjä. Hänen mukaansa tämä kertoo siitä, että ihmisten arvostelukyky ja moraalikäsitykset hämärtyvät televisiossa.

- Kun auktoriteettiasemassa oleva juontaja käskee tekemään jotain tv-kameroiden edessä, eivät ihmiset osaa kieltäytyä. Se on pelottavaa, Nick sanoo.

Kuolemanpeli-ohjelma muistuttaa Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa lähes 50 vuotta sitten tehtyä psykologista koetta, jossa opiskelijoita kehotettiin antamaan kanssaopiskelijoiksi luulemilleen näyttelijöille lähes kuolettavia sähköshokkeja.

Tuolloin tehdyssä ja sittemmin usein toisetussa kokeessa yli 60 prosenttia opiskelijoista päätyi antamaan kuolettavan voimakkaita sähköshokkeja, kun auktoriteettiasemassa oleva opettaja kehotti heitä niin tekemään.

- Tuo luku oli hurja, mutta televisiossa se on vielä korkeampi. 80 prosenttia myöntyi sähköshokkien antamiseen, kun juontaja niin käski, Nick muistuttaa.

Kuolemanpeli-ohjelma esitettiin Ranskan julkisella France 2 -kanavalla keskiviikkoiltana.

Lähteet: YLE Uutiset